Uavhengig lærer kan bli Islands nye president

PRESIDENTVALG: Historieprofessor Gudni Th. Johannsson har skrevet bok om tidligere islandske presidenter og bør således vite hva som kreves hvis han blir valgt.
PRESIDENTVALG: Historieprofessor Gudni Th. Johannsson har skrevet bok om tidligere islandske presidenter og bør således vite hva som kreves hvis han blir valgt. Foto: Birgir Ãã³r Harã°arson / Epa

Når islendingene går til urnene søndag, er det første gang på 20 år at landet får ny president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rekordmange kandidater, fire kvinner og fem menn, kjemper om det gjeve vervet.

I oppkjøringen til søndagens valg har historiker og universitetslærer Gudni Th. Johannesson tatt en soleklar ledelse. På de siste meningsmålingene får han støtte fra hele 51 prosent av velgerne, ifølge nettstedet icelandmonitor.net.

Trass i at forspranget har krympet siden mai, da han var oppe imellom 67 og 69 prosent av stemmene, ligger han svært godt an til å ta over, når Olafur Ragnar Grimsson går av etter å ha innehatt det i stor grad symbolske vervet på sagaøya helt siden 1996.

Helomvending

Grimsson kunngjorde i januar at han ikke kom til å stille til valg en sjette gang, men ombestemte seg i april og sa han ville stille nok en gang.

Årsaken til helomvendingen var bråket rundt de såkalte Panama-papirene, som førte til at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson måtte gå av etter store folkelige protester.

Men Grimsson ombestemte seg igjen da tidligere statsminister David Oddsson i mai kunngjorde at han ville stille som presidentkandidat. Grimsson erklærte at det dermed var nok kvalifiserte kandidater og at han selv ikke trengte å stille.

En meningsmåling som bare ga ham 25 prosent oppslutning kan også ha bidratt til beslutningen.

Oddsson ligger som nummer to på meningsmålingene, men med sine 16,4 prosent er han langt bak motstanderen Johannesson.

Presidentens biograf

Johannesson, som fyller 48 år dagen etter presidentvalget, er utdannet både på Island og i Storbritannia, der han tok doktorgraden i historie i 2003.

I dag er han universitetslærer ved Universitetet på Island og har utgitt en rekke bøker om Islands nyere historie, blant annet en biografi om Islands tredje president, Kristjan Eldjarn, som regjerte fra 1968 til 1980.

Johannesson tilhører ikke noen av Islands partier, men stiller som uavhengig kandidat. Han er gift for andre gang og har fem barn.

Les også: Piratene overtar gjerne makta på Island

Personvernpolicy