KrF og MDG vil måle nordmenns livskvalitet

Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) mener det er et paradoks at selv om Norge har blitt mye rikere målt i BNP siden 1950, har befolkningen ikke blitt noe særlig lykkeligere.
Stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG) mener det er et paradoks at selv om Norge har blitt mye rikere målt i BNP siden 1950, har befolkningen ikke blitt noe særlig lykkeligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et slikt hovedmål vil gi politikken nye perspektiver, mener MDG og KrF.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to partiene mener regjeringen snarest bør utvikle et mål for brutto nasjonal livskvalitet som et supplement til bruttonasjonalprodukt.

– Det er behov for et større samsvar mellom politikken og det som gir enkeltmennesket livskvalitet, sier talsperson i Miljøpartiet De Grønne, Une Aina Bastholm, til ABC Nyheter.

BNP blir fortsatt brukt som det viktigste målet for samfunnsutviklingen. MDG mener at livskvalitet er et bedre mål, ifølge Bastholm.

Forslag til Stortinget

I et forslag til Stortinget i forrige uke ber Rasmus Hansson (MDG) og Hans Olav Syversen (KrF) regjeringen måle nordmenns livskvalitet.

– Livskvalitet er både et personlig og et offentlig ansvar. Stortinget kan ikke vedta at folk skal være lykkelige. Politikerne kan ikke gi mennesker det gode liv alene. Men politikerne kan gjøre mer for innbyggerne hvis hovedmålet er livskvalitet, enn hvis det er økonomisk vekst alene, skriver de to Stortings-politikerne i forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hansson og Syversen håper livskvalitet i fremtiden skal være hovedmålet i politikken.

Les også: Venstre advarer KrF mot å bytte side

Hans Olav Syversen (Krf) er også med på forslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Hans Olav Syversen (Krf) er også med på forslaget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Et paradoks

Forslagsstillerne mener det er et paradoks at selv om Norge er blitt rikere målt i brutto nasjonalprodukt (BNP) siden 1950 tallet, har ikke befolkningen blitt noe særlig lykkeligere.

Talsperson Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm vil innføre BNL. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Talsperson Rasmus Hansson og Une Aina Bastholm vil innføre BNL. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Une Aina Bastholm sier til ABC Nyheter at poenget med forslaget er at indeksen skal kunne gi myndighetene kunnskap om samfunnets sosiale utvikling og innbyggernes livskvalitet, og være et kompass for politiske tiltak for fremtidens samfunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– BNP er ikke noen god målestokk alene, siden BNP kan øke uten at folk stort sett har det bedre, og omvendt, sier Bastholm.

Har ingen fasit

Bastholm sier MDG ikke har noen fasit på hvordan brutto nasjonal livskvalitet skal måles.

– Vi har ikke fasiten på hvordan BNL skal måles, men mange av indikatorene finnes allerede og trenger kun å systematiseres. Kanskje bør det også utvikles noen nye. Et eksempel på hvordan dette kan gjøres er OECD sin «Bedre liv-indeks», hvor de har utarbeidet indikatorer for en rekke områder fra sysselsetting og bolig til frivillig aktivitetsliv og miljø, for å forsøke å måle livskvalitet i ulike land, sier Bastholm og understreker at forslaget er nettopp å få gjennomført en skikkelig utredning av hvordan BNL kan måles best.

Les også: Grande skyter ned Hareides sentrumsdrøm


Bruttonasjonalprodukt

BNP, verdien av de varer og tjenester som er produsert i løpet av et år i et land.

BNP brukes ofte som et mål på velstandsnivået i et land.