Debattfinale om brexit direkte fra Wembley

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU var en edel drøm, men er blitt et mareritt, fremholdt Labour-politikeren og ut-tilhengeren Gisela Stuart da hun åpnet den siste debatten om Storbritannias EU-fremtid tirsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I salen sitter om lag 6.000 personer, hvorav halvparten ønsker at Storbritannia blir værende i EU, mens den andre halvparten vil ut. De har blant annet i oppgave å stille spørsmål til panelet, som består av blant andre ut-tilhengeren Boris Johnson, Londons tidligere og konservative borgermester, og bli-tilhengeren Sadiq Khan, som er Londons nåværende borgermester og tilhører Labour.

– Du og din familie vil ha det bedre og tryggere i EU, sa Khan da han fikk ordet etter Stuart.

Les også: Cameron ber velgerne tenke på barnas fremtid

– Ingen retur

Khan understreket at det er et stort sjansespill for britene å skulle forlate EU, og at det ikke finnes noen mulighet for retur.

– Det finnes ingen vei tilbake. Vær patriotisk, stem bli! anbefalte Khan, i motsetning til Stuart som like før ba britene ta tilbake kontrollen og stemme Storbritannia ut av EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten foregår på Wembley Arena, like ved Wembley stadion. Både ut-panelet og bli-panelet består av tre deltakere. Johnson og Stuart utgjør ut-laget sammen med De konservatives energiminister Andrea Leadsom.

På bli-laget har borgermester Khan med seg lederen for Det skotske konservative parti, Ruth Davidson, samt den britiske LO-lederen Frances O'Grady.

«The Big Debate» ledes av BBCs David Dimbleby. Den er den nest siste store debatten som arrangeres i forbindelse med torsdagens folkeavstemning om britisk EU-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg ser «brexit» som verre enn Nato-opprustning

– Galskap med toll

Ett av de første spørsmålene fra publikum handlet om hvorvidt småbedrifter har noen fordeler av å bli værende i EU, noe som utløste debatt om hvorvidt briter vil tjene eller tape økonomisk på å forlate EU.

Her kom en av de kraftigste salvene fra Boris Johnson, som ikke har noen tro på at britiske selskaper risikerer tollbarrierer ved utmeldelse fra EU, og i hvert fall ikke fra Tyskland, som eksporterer svært mange biler til Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil være galskap fra Tysklands side å innføre toll på britiske varer, fremholdt han.

Spørsmålene fra publikum er inndelt i tre kategorier: økonomi, innvandring og Storbritannias plass i verden.

Men det var økonomi og innvandring som tidlig så ut til å dominere. Ut-leiren har snakket mye om behovet for å begrense innvandringen under sin valgkamp, noe som Khan valgte å kalle «prosjekt frykt» og «prosjekt hat», ifølge BBC.

Stuart slo imidlertid tilbake og insisterte på at det kun handler om fakta, at ukontrollert innvandring skaper press på velferdsytelsene.

Les også:

Soros: Brexit vil sende pundet ned 20 prosent

Boris Johnsons far er imot brexit

– Brexit vil gi få lyspunkter for Norge