Grande skyter ned Hareides sentrumsdrøm

NEI: Trine Skei Grande (V) mener Knut Arild Hareide (Krf) trenger hjelp til å telle når han tror det er mulig å få flertall når færre enn halvparten er enige.
NEI: Trine Skei Grande (V) mener Knut Arild Hareide (Krf) trenger hjelp til å telle når han tror det er mulig å få flertall når færre enn halvparten er enige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande lar seg ikke friste av et bredt sentrumssamarbeid med Senterpartiet, som hun stempler som gammeldags og konservativt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-leder Knut Arild Hareide har en drøm om å gjenreise sentrum som politisk kraft. I et intervju med NTB varsler han at ledelsen i Venstre, Sp og Miljøpartiet De Grønne (MDG) med det første vil bli invitert til samtaler.

Mottakelsen er heller lunken. MDGs Rasmus Hansson er ikke interessert i å bli del av «det gammeldagse norske sentrumsbegrepet», mens Venstre-leder Trine Skei Grande med et smil slår fast at Hareide neppe kan telle.

– En slik koalisjon har ikke flertall. Og flertall må vi ha for å få til ting. Da må vi samarbeide enten til venstre eller til høyre. Og vi har vært tydelige på at vi foretrekker et sentrum-høyre-samarbeid, sier Grande.

Les også: Sandberg ser muligheter på det iranske fiskemarkedet

Nasjonalisme

Tanken på en politisk allianse med Trygve Slagsvold Vedum pirrer ikke.

– Senterpartiet er gammeldags, stokk konservativt og langt unna det reformvennlige og radikale Venstre. Sp er imot alle de store reformene som vi nå holder på med, sier Grande, som går langt i å stemple partiet som nasjonalistisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi hører Per Olaf Lundteigen snakke om utfordringene i Europa, er vi på to forskjellige planeter. Han mener det er for lite nasjonalisme og for mye handel. Vi mener det er for mye nasjonalisme og for lite handel, sier hun.

Venstre-lederen mener Senterpartiet kun har konkurranse fra Arbeiderpartiet når Stortingets mest gammeldagse og konservative parti skal kåres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jonas Gahr Støre spruter ikke akkurat av reformvilje. Det meste handler om å si nei, sier Grande.

Les også: Hareide mener Frp svekker Solberg

– Ikke noe nytt

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke overrasket.

– Det er ikke noe nytt at Grande og den delen av Venstre som hun representerer, mener dette. Men det er ikke radikalt å være for sentralisering. Det har de store partiene alltid vært for, sier han.

Vedum avviser at det handler om nasjonalisme når Sp oppfordrer britene til å bryte med EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler ikke om nasjonalisme, men troen på folkestyret og motstanden mot sentralisering. Og det kan ikke være nytt for Venstre at vi er mot EU. Det var vi også da våre partier satt sammen i regjering, sier Vedum.

Han merker seg invitasjonen fra Hareide, men har liten tro på en fornyet allianse i sentrum av norsk politikk.

– Politikkens innhold er viktigere for oss enn samarbeidskonstellasjoner. Og vi merker oss jo at Venstre velger sentralisering hver eneste gang, sier Vedum.

Les også: Norsk innsats mot sosial dumping karakteriseres som «laber»

Har en drøm

Til tross for laber stemning mellom Venstre og Sp, fremholder KrF-leder Knut Arild Hareide at timingen er god for politisk alliansebygging i sentrum. Han viser til at alle sentrumspartiene er i opposisjon for første gang siden 2001.

– Venstre og Senterpartiet har ikke den samme tilhørigheten til hverandre som de hadde i 1997, men de utelukker heller ikke hverandre. De har hver sin prosess i gang, og det kan være at begge sier ja til sentrum, men de peker i hver sin retning når det gjelder samarbeid. Uansett vil begge være tjent med en god dialog i sentrum, sier Hareide til NTB.

– Jeg tror Knut Arild drømmer mer om den gamle sentrumsregjeringen enn vi i Venstre gjør, svarer Grande.

Les også: SSB: Norge bikker 6 millioner etter 2030