Norge selger færre våpen, men tjener stadig mer på krigen i Jemen

JEMEN: Norge tjener gode penger på å selge utstyr til landene som kriger i Jemen.
JEMEN: Norge tjener gode penger på å selge utstyr til landene som kriger i Jemen. Foto: Mohammed Huwais / Afp

På ett år har Norge økt salget av sivilt og militært utstyr til landene som deltar i den Saudi-ledede koalisjonen i borgerkrigen i Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våpeneksportmeldingen for 2015 viser at salget til De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia, Qatar og Kuwait økte fra 56 millioner kroner i 2014 til 139 millioner i fjor, skriver Dagbladet.

Mens salget av våpen, ammunisjon og utstyr til militære formål har gått kraftig ned, har såkalt flerbruksutstyr til militært sluttbruk – i hovedsak kommunikasjonsutstyr – økt med nesten 100 millioner kroner.

– Røde Kors har vært tydelig hele veien på at Norge må respektere de forpliktelser vi har i Den internasjonale våpenhandelsavtalen. Vi er derfor imot at norske myndigheter tillater salg av våpen og ammunisjon til land som bruker disse til å begå brudd på folkeretten. Dersom dette skjer i Jemen, bryter Norge sine folkerettslige forpliktelser, sier Mads Harlem i Røde Kors.

Norge skal i henhold til regelverket for eksportkontroll ikke selge våpen til land i krig, der krig truer eller der det er borgerkrig. Mads Harlem mener regelverket må endres slik at det blir eksport til land som begår krigsforbrytelser blir forbudt.

– Utenriksdepartementet har strenge retningslinjer, og vi har ingen informasjon om at norsk utstyr har vært benyttet i strid med humanitærretten, eller til å begå krigsforbrytelser, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD. Hun understreker at Norge har en føre var-linje som i begynnelsen av året førte til stans i utførsel av ammunisjon som kunne bli brukt i Jemen.

Personvernpolicy