NHO vil fjerne seniortiltak i arbeidslivet:Høyre-støtte til å kutte særordninger for arbeidstakere over 60 år

SENIOR-KUTT: Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet er bekymret for at seniorer nå blir skjøvet ut av arbeidslivet, og støtter kutt i tiltakene for å få dem til å bli i jobb.
SENIOR-KUTT: Statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) i Arbeids- og sosialdepartementet er bekymret for at seniorer nå blir skjøvet ut av arbeidslivet, og støtter kutt i tiltakene for å få dem til å bli i jobb. Foto: Arbeids- og sosialdepartementet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-statssekretær støtter NHOs krav om å fjerne særordninger for seniorer i arbeidslivet. Høyre-styrte Bærum har allerede vedtatt det. Jonas Gahr Støre (Ap) er skeptisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag gikk NHO-sjef Kristin Skogen Lund ut med krav om at arbeidstakere over 60 må bli billigere i drift. Det er særrettigheter som rett til redusert stilling og ekstra ferieuke hun vil til livs.

– Det er ingen grunn til at de over 60 skal ha mer ferie eller andre fordeler, sa hun til Dagens Næringsliv.

Nå får NHO støtte i den politiske ledelsen av Arbeids- og sosialdepartementet for å kutte i seniorenes goder.

– Jeg er enig utspillet fra Kristin Skogen Lund, sier statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) til ABC Nyheter.

– Vi har ikke drøftet fjerning av seniorgoder formelt, men jeg har tatt det opp på en rekke møter, så det er vel kjent at jeg som jobber med disse problemstillingene, mener det, sier han.

Sættem understreker at god seniorpolitikk er den som bygger på at vi trenger seniorer i arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi må ikke ta utgangsunkt i at vi skal ta vare på seniorene av velferdsgrunner. De har mye å tilføre av erfaring og kompetanse, sier statssekretæren.

Les også: Arbeidstagerne blir «senior» senere

Bærum kvitter seg gladelig med dem

Høyre-kommunen Bærum har allerede gjort alvor av det NHO og statssekretæren går inn for.

25. mai vedtok kommunestyret mot stemmene til Ap, SV, Rødt, MDG, V og Pensjonistpartiet å fjerne ordningen med at ansatte over 62 år kan arbeide 80 prosent med full lønn. I stedet skal de fra 2017 av få fem dager fri i året.

Av sakspapirene går det fram at kommunen venter at dette vil føre til at flere går av med tilleggspensjonsordningen AFP (Avtalefestet pensjon) - mens offisiell norsk politikk har som mål å få flere til å stå lenger i arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bærum er ikke bekymret for tap av kompetanse, ser en økt avgang som en fordel for planene om nedbemanning og omstrukturering og ser ingen problemer med å rekruttere ny og yngre arbeidskraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ser du en tendens til å kvitte seg med eldre arbeidstakere på grunn av behov for omstilling og nedbemanning i offentlig og privat sektor, slik Bærum kommune er et eksempel på, Thor Kleppen Sættem?

– Jeg vil ikke mene noe spesifikt om måten Bærum håndterer spørsmålet på. Først av alt er det en veldig positiv historie at seniorene er blitt mye mer vanlig i arbeidslivet nå. Men klart, når arbeidslivet er litt i motbakke er jeg bekymra for at det er lett å skyve ut seniorene først, svarer statssekretæren.

– Det er lett å henvise til at de kan ta førtidspensjon og andre ytelser. Men det ville være utrolig synd hvis det blir hovedtrenden, sier statssekretær Settem.

Les også: Arbeidsledigheten øker mest for de over 60 år

Støre må se på det

Hva er så Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støres syn på kutt i seniortiltak for å få folk til å stå lenger i jobb?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bærum kommune viser til at deres kutt i seniortiltak kan føre til at flere går av med AFP. Samtidig var forutsetningen for pensjonsreformen å få flere til å bli stående lenger i arbeid. Er det samsvar mellom liv og lære, ikke minst nå som det er mer enn nok yngre arbeidskraft?

– Jeg kjenner ikke til det som skjer i Bærum. Men pensjonsreformen har vist at folk kan stå lenger. Jeg har fått uttalelsen fra Kristin Skogen Lund referert og må se mer på den, sier Jonas Gahr Støre til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
SKEPTISK: – Jeg er skeptisk til å si at flere må stå lenger i jobb, og på den andre side fjerne ett av de velferdsgodene som bidrar til å stå i jobb, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKEPTISK: – Jeg er skeptisk til å si at flere må stå lenger i jobb, og på den andre side fjerne ett av de velferdsgodene som bidrar til å stå i jobb, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er skeptisk til å si at flere må stå lenger i jobb, og på den andre side fjerne ett av de velferdsgodene som bidrar til å stå i jobb, sier Støre.

– Er det noe poeng i målet om å få seniorer til å stå lenger i arbeid nå som det er så stor arbeidsløshet?

– Ja, svarer Støre med ettertrykk.

– Vi lever lenger, folk har bedre helse, ønsker å jobbe. Dette er en viktig del av politikken både for at folk skal få meningsfulle eldre år, og få løst oppgaver basert på erfaring og kompetanse. Da må vi ha aktiv seniorpolitikk, mener Jonas Gahr Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg anklager Støre for å blåse opp arbeidsledigheten

Stugu: – Ikke interesse for eldre i arbeid

– Det som skjer i Bærum, illustrerer to ting: At arbeidsgivere nå ikke er særlig interessert i å holde eldre i arbeid. Dermed bryter de ned et viktig premiss for pensjonsreformen, som var å holde eldre i arbeid.

Det sier Stein Stugu, mangeårig konserntillitsvalgt i Orklakonsernet, nå rådgiver i De-Facto - Kunnskapssenter for fagorganiserte, til ABC Nyheter.

– Leser du sakspapirene, ser du at de ikke ser det som noe problem at eldre slutter, snarere tvert i mot. Dette betyr at et veldig viktig premiss ikke holder når du kommer ut i virkeligheten. Logikken er at når det er god tilgang på arbeidskraft, vil arbeidsgivere heller ansette nye folk enn de eldre de har, sier Stugu, som også er varamedlem i kommunestyret i Bærum for partiet Rødt, og var med på å behandle denne seniorsaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ønsker en utskifting av arbeidsstokken. Dette ser vi også i det private næringsliv. Statoil ga høy etterlønn for alle over 58, fortsetter Stugu.

Han mener Bærum ikke er i en posisjon som tilsier at de bør kvitte seg med de eldre.

– Denne saken viser at det å holde på eldre er noe man sier, men ikke mener, konkluderer Stein Stugu.

Les også: Monica hadde tre jobber og ingen bremser. Så sa det stopp