Kulturministeren vil ikke gi penger til Islamsk Råd

Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB scanpix
Kulturminister Linda Hofstad Helleland. Foto: NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter et møte med den nye styrelederen i Islamsk Råd Norge (IRN) vil ikke kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) si om hun har tillit til det nye styret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturministeren vil først ha en bekreftelse på at styret ble lovlig valgt, skriver Aftenposten. Inntil departementet får denne redegjørelsen, blir ikke den halvårlige driftsstøtten utbetalt.

I begynnelsen av juni trakk styret i IRN seg i protest mot at rådet ikke ville gå med på oppsigelse av generalsekretær Mehtab Afsar. Nå leder et arbeidsutvalg på tre menn med religiøst konservativ bakgrunn Islamsk Råd Norge. I spissen står norsk-gambieren Kebba Secka, som i 2000 måtte gå av etter at han uttrykte forståelse for kvinnelig kjønnslemlestelse.

Les også: Vil utrede om undertrykkende trossamfunn kan miste statsstøtte

Foruten Kebba Secka utgjør den pakistansk-norske legen Zahid Mukhtar, også tidligere IRN-leder, og Mohammed Ibrahim fra den somaliske Tawfiiq-moskeen det nye interimsstyret.

Mukhtar gjorde seg blant annet bemerket i norsk offentlighet i 2004 da han uttrykte forståelse for drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh på TV 2s debattprogram Holmgang, skrev Aftenposten i 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På 90-tallet ville ikke Mukhtar ta avstand fra fatwaen mot Salman Rushdie, og han sa i 1998 at Rushdie burde reise til Iran for å få en dom der, selv om han risikerte dødsstraff. I en TV-debatt i 1995 ville han ikke ta avstand fra en shariadødsdom mot en 14 år gammel pakistansk jente.

Les også: – Staten må få gripe inn i lukkede trossamfunn

Den somaliske Tawfiiq-moskeen har nære bånd til den salafistiske organisasjonen Islam Net.

Aftenposten presenterte torsdag redegjørelsen fra styret som trakk seg i protest fra Islamsk Råd Norge (IRN). Her beskriver de tilstandene i organisasjonen som kaotiske, og hevder arbeidet deres ble sabotert.