KrF: Høyre forstår oss bedre enn Ap

Fra venstre Hans Olav Syversen (parlamentarisk nestleder), Olaug Bollestad (2. nestleder) og Dagrun Eriksen (1. nestleder) under presselunsjen til KrF onsdag.
Fra venstre Hans Olav Syversen (parlamentarisk nestleder), Olaug Bollestad (2. nestleder) og Dagrun Eriksen (1. nestleder) under presselunsjen til KrF onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre har tradisjonelt forstått oss bedre enn Arbeiderpartiet, sier KrFs fungerende parlamentarisk leder Hans Olav Syversen. Men i spørsmålet om pappaperm er KrF på glid mot venstre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ganske lang tradisjon for å samarbeide med Høyre. Partiet skjønner hva som er viktig for oss og vet godt hvor våre smertepunkter er. Når det gjelder mulige samarbeidspartnere tror jeg ikke man skal undervurdere den delen av politikken, sier Syversen til NTB.

Han mener Ap tradisjonelt ikke har forstått KrF like godt som Høyre.

– Historisk har vi fått våre sterkeste konfrontasjoner med Arbeiderpartiet langs det vi kan kalle en verdiakse. Det så vi også i spørsmålet om reservasjonsrett for fastleger, sier Syversen.

– Vi er ikke naive

På en oppsummerende pressekonferanse før sommerferien avviste KrF-ledelsen alle spørsmål om hvem partiet vil ha som statsminister fra 2017. I stedet skal prosessen i partiet gå sin gang, men Syversen mener å spore en viss nyervervet følsomhet i Ap overfor KrFs smertepunkter.

– Det kan tyde på at det er en viss endring i Arbeiderpartiet, men vi er ikke naive og vet hvorfor det er interessant å framstå slik. Ap ser hvor flertallet kan komme og hva som gir makt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men tradisjonelt har det vært en enklere relasjon til Høyre på disse områdene, konstaterer han.

Ingen reprise fra 2009

KrF-leder Knut Arild Hareide vender kommende mandag tilbake fra pappaperm, men da er stortingssesjonen over. Derfor ble det opp til fungerende partileder Dagrun Eriksen å oppsummere den politiske våren.

At flere av regjeringens forslag til asylinnstramminger ble avvist, at innretningen på jordbruksoppgjøret ble endret og at ytterligere 400 millioner kroner ble lagt i potten mot arbeidsledighet, var blant KrF-seirene hun pekte på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men om KrF vil fortsette eller bryte ut av samarbeidet med Høyre og Frp, er ifølge Eriksen altfor tidlig å si.

– Klok av skade gjør vi det nå på en litt annen måte enn i 2009. Da var vi litt for tidlig ute med å gi det svaret som pressen gjerne ville ha. Nå skal vi la prosessen i partiet gå sin gang, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil å redusere fedrekvoten

KrF-ledelsen kom for øvrig med en politisk innrømmelse under onsdagens pressekonferansen: Det var feil å redusere fedrekvoten fra 14 til 10 uker.

– Min klare anbefaling til programkomiteen er å gjeninnføre fedrekvoten på 14 uker. Jeg tror jeg har hele stortingsgruppa med meg på dette, sa KrFs fungerende parlamentariske leder Hans Olav Syversen.

KrF har programfestet 10 ukers pappaperm, og det var partiets modell som ble kompromisset da den borgerlige samarbeidsavtalen ble inngått i Nydalen. Nå vil KrF-toppene forlenge den totale permisjonstiden med fire uker som alle skal forbeholdes far.

– Min erfaring er at det som oppleves som normen fra Stortinget og regjeringen blir også normen for folk flest og arbeidsgiverne, sier Syversen.

Grande gleder seg over KrF

Fedrekvoten ble av de rødgrønne i juli 2013 utvidet til 14 uker, men året etter redusert til 10 uker av dagens regjering. Fersk statistikk fra Statistisk sentralbyrå viser at antallet pappapermdager går ned etter flere år med vekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre-leder Trine Skei Grande skrev onsdag på Twitter at det er «kjempebra at KrF snur».

Landsmøtet i Venstre samlet seg tidligere i vår om å dele foreldrepermisjonen i tre, med 15 uker til hver av foreldrene og 16 uker til fri fordeling. Trine Skei Grande ville i utgangspunktet gå enda lenger og stemte for en todeling.