Kerry-besøk gir køer i Oslo-området

Politiet har satt opp sperringer utenfor Oslo plaza i forbindelse med besøk av USAs utenriksminister John Kerry og Oslo Forum.
Politiet har satt opp sperringer utenfor Oslo plaza i forbindelse med besøk av USAs utenriksminister John Kerry og Oslo Forum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs utenriksminister John F. Kerry ankom Norge onsdag morgen. Det betyr økt beredskap og bevæpnet politi i Oslos gater, samt noen problemer i trafikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår oppgave er å sørge for sikker transport av utenriksministeren, og for et sikkert opphold. For at vi skal kunne gjennomføre et sikkert og trygt besøk må vi sperre av enkelte gater i forbindelse med noen forflytninger, sier Martin Strand, fungerende stabssjef i Oslo politidistrikt til NTB.

Den største utfordringen med besøket er allerede over, sier Strand. Det ble kø på E6 sørover fra Gardermoen til Oslo i forbindelse med ankomsten onsdag morgen.

– Rushtid og en stor kortesje inn til Oslo var en dårlig kombinasjon, som naturlig nok ga noen trafikale problemer. Under resten av besøker forventer vi ikke den typen utfordringer. Det blir noen flere kortesjer i forbindelse med noen forflytninger i løpet av dagen, men få gater vil være permanent stengt, kun noen få rundt Oslo Plaza, opplyser Strand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne typen besøk medfører bevæpning av politiet, som vil være synlig i gatene i Oslo onsdag. Politiet får også bistand fra Forsvaret og benytter forsvarshelikopter i tillegg til politihelikopter som følger kortesjene onsdag.

Bakgrunn: Kerry-besøk gir trafikkproblemer i Oslo

(Artikkelen fortsetter under)

VIDEO: Kerry takket for Norges innsats for fred:

Vil diskutere sikkerhetspolitikk

Kerry er i landet blant annet for å delta på Oslo Forum og møte statsminister Erna Solberg.

Flere toppledere samles til det årlige Oslo Forum, hvor John Kerry holder innlegg i 11-tiden onsdag. Her deltar blant annet EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Jayad Zarif.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter vil Kerry møte statsminister Erna Solberg til arbeidslunsj i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien. Noen av temaene de to skal diskutere, er borgerkrigen i Syria, kampen mot ekstremistgruppen IS, sikkerhet i nordområdene og forsvarssamarbeid mellom USA og Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
USAs utenriksminister John F. Kerry på Oslo lufthavn onsdag morgen. Kerry er i Norge for å signere klimakontrakt og delta på Oslo Forum. Foto: Pool / Evan Vucci / Ap / NTB scanpix
USAs utenriksminister John F. Kerry på Oslo lufthavn onsdag morgen. Kerry er i Norge for å signere klimakontrakt og delta på Oslo Forum. Foto: Pool / Evan Vucci / Ap / NTB scanpix

Kerry vil også signere en felleserklæring om klima og regnskog med klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Signeringen finner sted under konferansen Oslo REDD Exchange. Under konferansen møtes 500 politikere, bedrifter, urfolksrepresentanter, forskere og organisasjoner fra hele verden for å diskutere hvordan vi kan stanse ødeleggelsene av verdens tropiske skoger.

Les også: Kerry og Obama gratulerer Norge

Besøker klimaendringenes frontlinje i nord

Kerry setter av hele torsdagen til besøk på Svalbard. Det er klimaendringer, hav og havmiljø som står på agendaen når han reiser til Svalbard sammen med utenriksminister Børge Brende.

Kerry har tidligere kalt Arktis en «termostat» hvor man allerede i dag kan se den dype innvirkningen global oppvarming vil få på planeten. Oppvarmingen vil gå dobbelt så raskt i Arktis som i resten av verden, med Svalbard som en av frontlinjene.

Les også: Kerry-visitt til Cuba avlyst

Se pressekonferansen Kerry holdt sammen med Erna Solberg her:

Utenriksminister Kerrys besøk i Norge:

* USAs utenriksminister John Kerry besøker Norge onsdag og torsdag.

* I 11-tiden onsdag holder han innlegg på fredskonferansen Oslo Forum på Losby gods i Lørenskog. Her deltar blant andre EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister Jayad Zarif.

* I 12-tiden møter han statsminister Erna Solberg til arbeidslunsj i regjeringens representasjonsanlegg i Parkveien. Blant temaene for samtalene er borgerkrigen i Syria, kampen mot ekstremistgruppen IS, sikkerhet i nordområdene og forsvarssamarbeid mellom USA og Norge.

* I 2-tiden signere han en felleserklæring om klima og regnskog med klimaminister Vidar Helgesen. Signeringen finner sted under klima- og regnskogkonferansen Oslo REDD Exchange.

* Klokka 15.00 møter han i audiens hos kong Harald på Slottet.

* Hele torsdag besøker Kerry Svalbard sammen med utenriksminister Børge Brende. Der vil klimaendringer, hav og havmiljø står på agendaen.

* Fredag reiser Kerry til Danmark.