Dalai Lama møter Obama i Det hvite hus

Den 14. Dalai Lama. Her under norgesbesøk i Trondheim i fjor. Arkivfoto: Ned Alley (Reuters / NTB scanpix)
Den 14. Dalai Lama. Her under norgesbesøk i Trondheim i fjor. Arkivfoto: Ned Alley (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Barack Obama skal møte tibetanernes åndelige leder Dalai Lama i Det hvite hus onsdag, til protester fra Kina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenzin Gyatso er den 14. Dalai Lama i rekken og åndelig overhode for den største buddhistiske retningen i Tibet.

Frem til Tibet ble innlemmet i Kina på 1950 tallet, var det den til enhver sittende Dalai Lama som var overhode for området.

Forbyr pressedekning

Tenzin Gyatso, som ble utpekt som Dalai Lama bare to år gammel, har levd i eksil i India siden 1959, men trakk seg som leder for den tibetanske eksilregjeringen i 2011.

Kina misliker likevel at han reiser verden rundt for å tale tibetanernes sak, og Det hvite hus har nedlagt forbud mot pressedekning når han møter president Barack Obama.

Møtet mellom de to finner ikke sted i presidentens velkjente ovale kontor, men i det såkalte kartrommet i Det hvite hus som vanligvis benyttes når statsoverhoder er på besøk.

Les også: Dalai Lama: – For mange flyktninger i Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske reaksjoner

Barack Obama og Dalai Lama har møtt hverandre flere ganger tidligere, blant annet i Washington i februar i fjor. Kina legger ikke skjul på at de misliker at de to møtes.

– Dersom et slikt møte finner sted, vil det sende feil signal til separatistene som ønsker uavhengighet for Tibet, og det vil også skade den gjensidige tilliten og samarbeidet, sa en talsmann fra kinesisk UD, Lu Kang, onsdag.

Tibetanernes åndelige leder fikk Nobels fredspris i 1989 og har besøkt Norge en rekke ganger senere.

Da han besøkte Norge i 2014 besluttet både regjeringen og Stortingets presidentskap at de ikke ville møte tibetaneren av frykt for reaksjoner fra Kina, men han møtte likevel en gruppe folkevalgte på Stortinget.

Les også: Obama sier kvinner er styrket under hans ledelse