Seks av ti Oslo-ungdommer mener Vesten er i krig med islam

I en fersk undersøkelse blant 8.500 tenåringer fra Oslo sier 58 prosent seg helt eller delvis enig i at Vesten og islam er i krig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen som er utført av Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA), svarer også en betydelig andel av ungdommene at de er litt eller helt enig i at Vesten og islam truer hverandres kulturer og verdier, skriver Aftenposten.

De spurte ungdommene er i alderen 16 til 19 år. 24 prosent svarer «helt enig» på spørsmål om det foregår en krig mellom islam og Vesten, mens 34 prosent oppgir at de er «litt enig». 20 prosent sier «vet ikke», noe NOVA-forsker Viggo Vestel tolker som at spørsmålet kan være vanskelig å ta stilling til.

– Barack Obama hevder det ikke er en krig mellom Vesten og islam, det samme gjør Erna Solberg. Samtidig brukes ordet krig veldig ofte. Jeg tror mye av dette går på følelsen av hvordan verden er blitt. Da er det lett å miste presisjonen, sier Vestel.

I samme undersøkelse svarer 59,2 prosent at de «ikke i det hele tatt» støtter valget til ungdommer som har dratt fra Norge for å kjempe med våpen i krigen i Syria. 3 prosent støtter i valget i svært stor grad, 3,4 prosent i stor grad, 10,1 prosent i noen grad og 14,4 prosent i liten grad. 9,9 prosent svarer «vet ikke».

Personvernpolicy