Brende: – Trenden er at konfliktene blir flere og mer intense

Irans utenriksminister: – Det er ingen vinnere eller tapere i krig. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Børge Brende åpnet sammen med Irans utenriksminister Mohamad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini det 14. Oslo Forum tirsdag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedtema under årets nettverkskonferanse som samler konfliktmeglere, politikere og ulike aktører i fredsprosesser til samtaler og møter på Losby gods, er det store antallet konflikter i verden.

– Vi lever i turbulente tider der internasjonal terrorisme, humanitære kriser og masseimmigrasjon dominerer den globale agendaen. Trenden er at konfliktene blir flere og mer intense, sa Børge Brende da han ønsket deltakerne velkommen.

Han pekte på det faktum at mer enn 200.000 mennesker har mistet livet i kriger de siste to årene – det høyeste antallet på 25 år. Dessuten er antallet flyktninger nådd 70 millioner – det høyeste siden andre verdenskrig.

Les også: Irak pågriper IS-mistenkte flyktninger fra Falluja

Men alt er ikke bekmørkt. Både Brende, Mogherini og Zarif pekte på at diplomati bærer frukter, og viste til den svært viktige og banebrytende atomavtalen som ble inngått mellom Iran og stormaktene i fjor. Avtalen skal sikre at Irans atomprogram kun brukes til fredelige formål, og førte til store lettelser i sanksjonene mot landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verden er definitivt ikke i en god tilstand, men det finnes måter å finne løsninger på kompliserte saker, fastslo Mogherini.

Les også: FN: Over 10.000 har druknet i Middelhavet på 2,5 år

Mohamad Javad Zarif snakket også varmt om diplomatiske løsninger, og la vekt på at i krig er det ingen vinnere – bare tapere i ulik grad.