Justisdepartementet ber politiet rydde opp i pass-saken

De nye reglene skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
De nye reglene skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisdepartementet ber politiet rydde opp i praktiseringen av de nye passreglene som gjør at titusener risikerer å bli oppført med ukjent fødested.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reglene kan få «en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser», mener departementet.

De nye reglene skjerper kravet til hva slags informasjon som er troverdig nok til at Norge vil legge den inn i passet. 30 land – de fleste i Asia og Afrika – står på listen over land der opplysninger om fødested ikke kan kontrolleres godt nok.

«Fødested ukjent»

Dermed får personer som er født i disse landene, pass med «fødested ukjent», selv om de i dag kanskje har norsk pass med korrekt fødested.

«Justis- og beredskapsdepartementet påpeker at praksisendringen synes å få en rekke uheldige og uoversiktlige konsekvenser for mange norske statsborgere. Politidirektoratet bes rydde opp i saken raskest mulig, og herunder vurdere å gjeninnføre tidligere praksis mens arbeidet pågår», heter det i et brev fra departementet til Politidirektoratet (POD) fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan nektes pass

Praksisen ble endret etter at POD sendte ut et rundskriv i mars. Etter å ha mottatt kritikk fra flere hold opplyser Politidirektoratet at de beklager usikkerheten og eventuelle problemer de endrede retningslinjene for innføring av fødested i pass har skapt.

De som ikke kan dokumentere fødested godt nok, kan i verste fall nektes pass, skriver Dagsavisen. De nye reglene kan også få konsekvenser for personer som er adoptert til Norge.

Allerede torsdag opplyste POD at det vil se på rundskrivet på nytt.