Striden om å avstå suverenitet over Finanstilsynet til ESA:Trygve Slagsvold Vedum: – La oss ta en tenkepause

FORESLÅR UTREDNING: – Vi foreslår en uavhengig juridisk vurdering før Stortinget fatter vedtak om å avgi suverenitet over finanstilsynet. Vi ser at selv finansministeren har trøbbel med fakta, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
FORESLÅR UTREDNING: – Vi foreslår en uavhengig juridisk vurdering før Stortinget fatter vedtak om å avgi suverenitet over finanstilsynet. Vi ser at selv finansministeren har trøbbel med fakta, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fredag får Stortinget en ny mulighet til å behandle spørsmålet om å avgi selvråderett over norsk finanstilsyn grundigere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik er EUs finanstilsyn:

Den internasjonale finanskrisen i 2008 ledet til mer omfattende regulering av og tilsyn med finanssektoren i Europa og USA.

For å styrke arbeidet i EU med makrotilsyn, finansiell stabilitet og et velfungerende finansmarked, vedtok Rådet og Europaparlamentet i november 2010 fire for­ordninger som etablerte et nytt europeisk finanstilsynssystem.

Det nye europeiske finanstilsynssystemet består av de nasjonale finanstilsynene og

  • Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA)
  • Den europeiske tilsynsmyndigheten for forsikring og tjenestepensjon (EIOPA),
  • Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA)
  • Det europeiske rådet for systemrisiko (ESRB).

Stortingsflertallet går inn for å legge Norge under disses regime.

For ikke å bryte Grunnlovens forbud mot å avgi suverenitet til organer Norge ikke er medlem av, er det avtalt med EU å gi EFTAs overvåkingsorgan ESA og EFTA-domstolen den myndigheten over EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein, som EUs organer har over EU-landenes finansmarkeder.

Det er forutsatt at ESA skal kopiere alle beslutninger fra EU. Formelt beholdes en mulighet til å avvike, slik EØS-avtalen formelt har en bestemmelse om mulig veto.

Les regjeringens proposisjon om deltakelse i EUs finanstilsynssystem.

Det sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til ABC Nyheter.

Onsdag la Sp-politikerne Liv Signe Navarsete, Marit Arnstad og Vedum fram et representantforslag om at Stortinget skal skaffe seg en uavhengig juridisk betenkning om suverenitetsavståelse over tilsyn av finansmarkedet i Norge og forholdet til Grunnloven.

Det skal opp til behandling fredag, etter at det nå har blitt klart at det likevel ikke haster så sterkt for Norge å vedta dette nye, store skrittet i EØS-avtalen.

– Jeg tror ikke Siv Jensen kan saken godt nok selv engang, slik det kom fram om hennes uttalelser til Stortinget om at norsk finansnæring blir utestengt fra EU, sier Vedum.

Les også: Finansminister Siv Jensen feilinformerte Stortinget i EØS-strid

Ap kunne tenkt seg mer tid

– Hun har selv omtalt saken som ekstremt vanskelig. Her dukker det opp nye opplysninger nesten daglig. Det tyder på at stortingsrepresentantene trenger bedre tid til å finne ut hva de egentlig vedtar, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Arbeiderpartiet og ungdomspartiet AUF er det unison tilslutning til regjeringens forslag. Derimot har de hatt betenkeligheter med tempoet i Stortingets behandling.

Ap kom fram til at de godtar hasteplanen finansministeren appellerte om, men som delvis bygde på et feilaktig premiss. Men LO og AUF oppfordrer nå til at stortingspolitikerne tar seg tid til en grundigere behandling.

Les også: Siv får Stortinget til å danse quickstep for EUs finanstilsyn

Frp splittet på å avgi finans-suverenitet

I Fremskrittpartiet er stemningen mer splittet. Stortingsgruppa skal være delt omtrent på midten for og imot regjeringens forslag om å avstå suverenitet i finanstilsynssaken.

Christian Tybring-Gjedde er blant motstanderne, men bekrefter overfor ABC Nyheter at partiets stortingsrepresentanter er pålagt av partiledelsen å stemme for.

– Men Sp har fremmet et forslag om en juridisk utredning før Stortinget tar stilling. Det skal behandles i morgen, sier Tybring-Gjedde.

Les også: Frp åpner for å oppgi suverenitet på mange nye områder