Listhaug får ikke norsk-kutt på asylmottak

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får ikke Stortinget med på å kutte i norskundervisningen på asylmottakene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble flere av Listhaugs foreslåtte asylinnstramminger avvist av et flertall i kommunalkomiteen på Stortinget. Torsdag ble statsråden bedt om å øke språkopplæringen ved norske mottak.

– Komiteen har satt ned foten for forslaget om å kutte 50 timer i norskopplæringen. Det å kunne språket er en forutsetning for å lykkes i det norske samfunnsliv og en nøkkel i integreringsarbeidet. Det må derfor prioriteres, ikke svekkes, sier KrFs Geir S. Toskedal, saksordfører for integreringsmeldingen.

Den teller 69 forslag og ble lagt fram av Listhaug i mai som oppfølging av Stortingets integreringsforlik.

Får støtte

Toskedal understreker at stortingsflertallet stiller seg bak forslaget om 50 undervisningstimer i samfunnsfag og likestilling for nyankomne ved asylmottakene, men ikke at ressursene skal tas fra norskopplæringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Listhaug foreslår at flyktninger kan lage skolelunsj

Listhaug skriver i en epost til VG at hun ser det som et skritt i riktig retning dersom stortingsflertallet sier ja til regjeringens forslag om 50 timers undervisning i samfunnskunnskap med en gang asylsøkerne kommer til landet, men unnlater å kommentere at flertallet ikke vil «finansiere» introduksjonskurset med kutt i norskundervisning.

– Det er ingen som legger igjen holdningene på grensen, og vi er nødt til å gi alle asylsøkere en grundig innføring i norske verdier, lover og regler fra dag én. Verdier som ytringsfrihet, likestilling og demokrati er grunnleggende for vårt samfunn, og alle som kommer hit må akseptere dem, skriver statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Panikken har lagt seg

– En slapp integreringsmelding er strammet opp, men det er kastet bort altfor mye tid og krefter på ødeleggende innstrammingsforslag og symbolsk skremmepolitikk,

Artikkelen fortsetter under annonsen

sier SVs Karin Andersen til NTB.

Les også: Listhaug bekymret etter Stortingets asylbehandling

Hun mener de øvrige partiene nå har kommet «ut av panikken», som hun uttrykker det, og viser til at Stortinget nå slår fast at flyktninger som blir integrert og kommer i jobb, vil bidra til økt verdiskapning og bedre velferd.

– Listhaug får beskjed om å snu og styrke norskopplæringen i mottak. Hun får beskjed om å ta bedre vare på ungdommene gjennom bedre vergeordning og sikre større barnefaglig kompetanse. I tillegg må hun opprette uavhengige tilsyn ved mottakene og sørge for å bosette raskere, sier Andersen.

Les også: Listhaug advarer mot ny flyktningkrise i Europa

Hun er særlig glad for at det er flertall for forslaget om å hindre statlig støtte til trossamfunn og religiøse ledere som motarbeider integrering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elite-skepsis

Listhaugs forslag om elitemottak for 500 spesielt godt motiverte og egnede asylsøkere har møtt motstand blant de rødgrønne. Venstre og KrF mener ideen er god, selv om partiene helst hadde sett at flere fikk ta del i tilbudet.

– Vi har fått gjennomslag for å etablere «hurtigspor» i ordinære mottak. Dette gjelder personer fra grupper som har stor sannsynlighet for å få opphold, sier KrFs Geir Toskedal.

Venstres André N. Skjelstad trekker særlig fram åpningen som gjøres for å gi arbeidstillatelse til asylsøkere på mottak.

– Det er også bra at det skal legges bedre til rette for arbeidspraksis og muligheten for å kombinere dette med språkundervisning, sier han.

Integreringsmeldingen skal behandles av Stortinget 16. juni. Regjeringens forslag til asylinnstramminger skal voteres over fredag 10. juni.

Les også: Listhaug mener Norge er blitt mindre attraktivt