Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) på Bondelagets årsmøte:Dale varsler støy om ny landbrukspolitikk: - For jeg er liberalist!

TO ULYKKER: - En ulykke kommer sjelden alene, spøkte landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) om seg selv og forgjengeren Sylvi Listhaug, da han kom til Bondelagets årsmøte på Lillehammer 8. juni.
TO ULYKKER: - En ulykke kommer sjelden alene, spøkte landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) om seg selv og forgjengeren Sylvi Listhaug, da han kom til Bondelagets årsmøte på Lillehammer 8. juni. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jon Georg Dale varsler Bondelaget om bråk når han legger fram sin stortingsmelding om ny landbrukspolitikk til høsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LILLEHAMMER (ABC NYHETER): - De som er redd det blir for stilt i landbrukspolitikken, kan vente på landbruksmeldinga vi skal legge fram til høsten. For jeg er liberalist!

Det sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han talte til årsmøtet i Norges Bondelag onsdag.

Meldinga han snakker om, er en varslet stortingsmelding om ny landbrukspolitikk. For fortsatt gjelder Stortingets vedtak om landbrukspolitikken fra 2012, som ble lagt fram av Stoltenberg-regjeringen.

I prinsippet er alle regjeringer forpliktet til å holde seg innenfor den. Det vil de blåblå sørge for endringer på.

Mye liberalisering gjenstår

- Jeg kommer ikke til å legge meg opp i hver enkelt bondes drift mer enn høyst nødvendig. Det hjelper ingen å sette kjepper i hjula for de største og de som vil vokse. Noen bønder må faktisk produsere mer enn de gjør nå, sa Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store omleggingen daværende landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) med støtte fra Venstre og KrF fikk gjennom i 2014, vred mye av statens tilskudd fra de små og mellomstore brukene, til de aller største.

Dette ligger fortsatt under statens tilskuddsordninger, og har utløst omfattende harme.

Men Dale lover mer.

- Er det noe igjen for Frp å gjøre i landbrukspolitikken etter det store skiftet Listhaug fikk gjennom i jordbruksoppgjøret i 2014?

- Ja, sier Dale med ettertrykk til ABC Nyheter.

- Jeg mener vi har stor mulighet for fortsatt å legge til rette for økt matproduksjon. Jeg mener den jordbruksavtalen vi fikk til i inneværende år, vil bygge opp om de områdene der vi har muligheter i markedet, spesielt på storfekjøtt og korn, sier statsråden og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Og så mener jeg at vi har mye ugjort. Vi har fortsatt muligheter til liberalisering på kjøp og salg av landbrukseiendommer. Det kommer snart et forslag på høring om priskontroll og konsesjonskrav i landbruksmarkedet. Jeg mener markedsrettinga av jordbruket er avgjørende for å øke matproduksjonen og produktivitet. Det håper jeg vi skal svare godt på i landbruksmeldinga vi kommer med til høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Tre år med blåblått styre merkes

Tannpastaen tilbake på tuben?

På årsmøtet la Dale opp til at det vil være uheldig å reversere endringene i tilskuddsordningene som Solberg-regjeringen har gjennomført, dersom det blir et annet flertall ved stortingsvalget i 2017.

- Vi får kritikk for liberaliseringa denne regjeringa har gjennomført. Hva har dere tenkt å gjøre etter 2017 hvis vi ikke blir gjenvalgt? Skal dere innføre kvotetak igjen? Skal dere endre tilskuddsordningene? Hva skal da de gjøre som har investert i de betingelsene vi har innført? utfordret han.

- Bondelaget har vært ærlige på at de ikke ønsket de nye stegene vi har gått. Men ønsker de å gå tilbake igjen til tilstanden før 2014? sa Dale til forsamlingen.

Les også: Fikk tre ganger så mye, men brøt

Etterlyst: Suksesshistorier

Han fikk svar på tiltale av Tor Jakob Solberg, som i 2015 ble kåret til Årets unge bonde:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Du ønsker unge inn i næringa. Hvilke suksesshistorier fra den liberaliserte europeiske landbrukspolitikken er det du kan peke på, Dale?

Bondelagsleder Lars Petter Bartnes oppfordret Dale til å tenke over hvem som har finansiert det liberaliserte danske jordbruket de siste ti åra.

- Det er finansinstitusjoner som har investert i påvente av at eksport kan ta ut inntekter på verdensmarkedet. Der har bønder har produsert gris med 50 kroner minus i over ti år, sa Bartnes.

Danske bønder er nå blitt så forgjeldet at regjeringen sist desember tok 500 millioner kroner av bistandsbudsjettet til fond for landbruket.

Les også: Stadig større, men ikke dejlig å være bonde i Danmark