Solberg: Stortinget kunne fått til asylforlik

Statsminister Erna Solberg (H) må innse at regjeringen ikke får gjennomslag for alle innstrammingene i asylpolitikken som den ønsket seg.
Statsminister Erna Solberg (H) må innse at regjeringen ikke får gjennomslag for alle innstrammingene i asylpolitikken som den ønsket seg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det ville vært fullt mulig å få til et forlik om asylinnstramminger på Stortinget dersom partiene ville, sier statsminister Erna Solberg (H). Hun vedgår at politikken nå ikke blir så stram som hun ønsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi har foreslått mer innstramminger enn vi har fått gjennom. Det skulle jeg ønske vi hadde fått flertall for, sier Solberg til NTB, men tar forbehold om at Stortinget ikke er ferdig med å behandle saken.

– Jeg har vært opptatt av at Norge ikke må framstå som mer liberal enn andre land. Det får vi se om vi ender opp med når Stortinget er ferdig med å votere, sier hun.

– For noen kategorier kan det se ut som ordningene i Norge blir bedre.

Les også: Eksperter mener Frp tjener på flyktningstrømmen

Spill på Stortinget

Solberg mener flere partier har drevet et spill som gjør at det ikke blir noe forlik om innstrammingene.

– Både det at man står på sine primærstandpunkter, men også det å kreve at andre skal gå vekk fra sine primærstandpunkter, er en utfordring. Det er fullt mulig å finne løsninger hvis man vil. Så her er det flere som spiller, sier Solberg.

– Også Frp?

– Det er flere som spiller, gjentar hun.

Les også: Stortinget lenker Listhaug til to asylforlik

– Falsk trygghet

Hun mener det virker som momentet for å få til innstramminger ikke er like stort nå som det var før jul, og kommer med en advarsel:

– Det er viktig å si at det er en falsk trygghet, når det gjelder hvor mange som kommer. Vi kan fort oppleve en annen tilstrømming i fremtiden, sier Solberg.

Høyre-lederen brukte deler av sin tale til partiets sentralstyre mandag til å vise hvordan migrasjonsstrømmen til Europa fortsetter, og påpekte at migrasjon vil være en langvarig utfordring.

Hun understreket at antallet asylankomster til Norge nå er kunstig lavt, og skyldes grensekontroller i Europa.

Les også: Pedersen mener Listhaug undergraver asylforlik

Lettere å få opphold for barn

Samtidig la hun fram statistikk som viser at svært mange av dem som nå kommer til Italia fra Libya, er enslige mindreårige fra afrikanske land der det normalt ikke er grunnlag for å gi asyl. Men de vet at de lettere vil få opphold fordi de er barn, påpeker hun.

Regjeringen har foreslått en innstramming som ville rammet denne gruppen: Barn som innvilges opphold fordi de mangler omsorgspersoner i hjemlandet, og ikke fordi de trenger beskyttelse. Disse vil regjeringen bare gi midlertidig opphold inntil de blir 18 år.

– Forskriften ville ført til at om du kom hit som veldig ung, ville du hatt større sannsynlighet for å bli likevel. Det syns jeg var en god avveining mellom hensynet til barna og det å ikke oppfordre flere til å komme, sier Solberg, som innser det ikke ligger an til flertall for å endre reglene.

Les også: Nytt forsøk på bredt asylforlik

Personvernpolicy