Meny

– Vi må aldri glemme de ti som mistet livet under Afghanistan-innsatsen

<p>Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og daværende forsvarssjef Harald Sunde går foran kisten av en norsk soldat som mistet livet da panservognen han førte ble rammet av en veibombe. Bildet er fra flyplassen i Masar-e Sharif i Afghanistan i januar 2010.</p>
Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og daværende forsvarssjef Harald Sunde går foran kisten av en norsk soldat som mistet livet da panservognen han førte ble rammet av en veibombe. Bildet er fra flyplassen i Masar-e Sharif i Afghanistan i januar 2010. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Mange vil nok nå spørre seg etter denne rapporten om Afghanistan-oppdraget var verdt det, sier president i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO), Britt Tove Berg Brestrup til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges innsats i Afghanistan har kostet 20 milliarder kroner og ti norske soldater livet, men resultatet er magert.

Det er konklusjonen i rapporten fra det regjeringsoppnevnte Afghanistan-utvalget sin rapport.

Utvalget mener Norge har mislyktes med å bygge en stabil og demokratisk stat, og bare delvis har lyktes med å bekjempe terror.

Les også: Forsker: – Afghanistan-rapport omtrent som ventet

– Minner om det tunge ansvaret

Den kritiske rapporten blir mottatt med blandede følelser i organisasjonen som representerer soldater som har tjenestegjort i skarpe utenlandsoppdrag.

– Vi hører ofte politikere si at avgjørelsen om å sende soldater er den mest krevende de har tatt i sin karriere. Rapporten minner oss om det tunge ansvaret ikke bare ved å sende soldatene ut, men også oppfølgingen under oppdraget og i etterkant.

President i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO), Britt Tove Berg Brestrup
President i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO), Britt Tove Berg Brestrup

Det sier Britt Tove Berg Brestrup, president i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO). Hun er godt fornøyd med at oppdragene blir gransket i etterkant.

– For oss i NVIO er det viktig at vi aldri glemmer de ti som mistet livet under Afghanistan-innsatsen, de sårede, ei heller de som har tjenestegjort med livet som innsats, sier Brestrup.

Les også: Afghanske Taliban har utpekt ny ytterliggående leder

– Burde ha diskutert strategiene

Hun understreker at det ikke er hennes rolle å uttale seg politisk.

– Men det er klart at det har vært signaler underveis om at man kanskje burde ha diskutert strategiene i Afghanistan nærmere. Det er viktig at man ikke bare sender ut folk, men også har gode strategier underveis, sier Brestrup.

Hun håper norske beslutningstakere vil kunne ta positiv lærdom av denne rapporten.

– Det vil være avgjørende ikke bare for de som er i Afghanistan nå, men også de som skal ut på tilsvarende militære oppdrag senere. Det skal være vanskelig å ha folk ute, og det krever oppfølging underveis, påpeker hun.
Brestrup understreker at hun ikke har rukket å lese hele rapporten, som ble offentliggjort mandag formiddag.

Les også: Norsk soldat såret i Afghanistan

Personell som har tjenestegjort i den nasjonale kontingentstaben, det nasjonale støtteelementet, politimentorstyrken, og som flyplasspersonell ved Kabul internasjonale flyplass i Afghanistan, landet på Gardermoen militære flyplass i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Personell som har tjenestegjort i den nasjonale kontingentstaben, det nasjonale støtteelementet, politimentorstyrken, og som flyplasspersonell ved Kabul internasjonale flyplass i Afghanistan, landet på Gardermoen militære flyplass i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Krevende å være soldat

Brestrup har selv deltatt ved sju sivile og militære utenlandsoppdrag for Norge, fra Libanon i 1979, andre land i Midtøsten, på Balkan, samt et år i Irak.

– Det er krevende å være soldat ute. Jeg har vært på sju forskjellige sivile og militære utenlandsoppdrag, og har kjent på det at avstanden kan være lang til beslutningstakerne. Men det har blitt bedre med årene, mener Brestrup.

Militære hensyn har lagt avgjørende føringer for statsbyggingen og bistanden til Afghanistan, og mål og virkemidler har delvis vært i konflikt med hverandre, slår det regjeringsoppnevnte utvalget som har gransket Norges militære og sivile innsats fast.

Britt Tove Berg Brestrup sier veteranforbundets hovedbudskap er at Norge aldri må glemme dem som har mistet sine og dem som har gjort en innsats.

– Mange vil nok nå spørre seg etter denne rapporten om Afghanistan-oppdraget var verdt det. Som soldater gjør vi det politikerne bestemmer, slik må det nødvendigvis være.
Les også: Utbetalte én milliard i veteran-erstatninger

Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon var blant flere tilstede da båren med oberstløytnant Siri Skare, som omkom i Afghanistan 1. april 2011, ankom Gardermoen 7. april samme år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon var blant flere tilstede da båren med oberstløytnant Siri Skare, som omkom i Afghanistan 1. april 2011, ankom Gardermoen 7. april samme år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etterlyser åpenhet

Rapporten fra det regjeringsoppnevnte Afghanistan-utvalget sin gir norske myndigheter ros for å ha lyktes godt med å vise Norge fram som en god alliert av USA. Utvalget understreker imidlertid at både regjeringen og Stortinget bør trekke lærdom av de erfaringer som er gjort i Afghanistan.

– Regjeringen bør ved engasjement i konfliktområder mer systematisk informere Stortinget om mål, midler og forventede resultater, slår utvalget fast.

– En intervensjon med sikte på å skifte regime slik det ble gjort i Afghanistan, er ressurskrevende og konfliktskapende. Forsøk på å oppnå en forhandlingsløsning på konflikten, må starte tidlig, heter det videre i rapporten, som samtidig konkluderer med at norsk fredsdiplomati i Afghanistan har vært mislykket.

Les også: To NATO-soldater drept i angrep Afghanistan

– Fred bygges innenfra

Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp tror heller ikke at våpen kan bygge fred og mener Afghanistan er et godt eksempel på dette.

– Fred skapes ikke av utenlandske politikere eller soldater, og det skapes ikke i maktens korridorer. Fred bygges innenfra og nedenfra, mener Helland.

Ti norske soldater mistet livet i Afghanistan, der Norge og NATO oppnådde lite med sitt nærvær og sikkerhetssituasjonen dag stadig blir verre.

Afghanistankomiteens generalsekretær Liv Kjølseth er heller ikke overrasket over innholdet i rapporten.

– Tabbe å føre krig og bygge fred

– Den største tabben som ble gjort i Afghanistan, var å føre krig og bygge fred på samme tid, sier Kjølseth til NTB.

– En befolkning som føler seg urettferdig behandlet, vil ikke slå seg til ro med en ny brønn eller en bedre vei. Det nytter ikke å gi med den ene hånden og slå med den andre, mener Kjølseth.

– Det norske Afghanistan-engasjementet er historien om gode intensjoner og veldig mange investerte militære milliarder med et katastrofalt sluttresultat. Dette må vi lære av, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Les også: Kongen hedret veteraner på frigjøringsdagen

Angrep mot sentrale mål i Afghanistan:

* 6. til 10. august 2015: Nær 60 mennesker ble drept i fire forskjellige angrep i Kabul. Dette var da de blodigste angrepene etter at hoveddelen av NATO-styrkene ble trukket ut av landet i desember 2014. Taliban påtok seg ansvaret for tre av angrepene.

* 22. august: 12 personer, inkludert tre amerikanere som arbeidet for NATO, ble drept i et angrep mot utenlandske styrker. Taliban avviste at de sto bak.

* 11. desember: Fire afghanske politimenn og to spanjoler ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor den spanske ambassaden. Også fire talibanere ble drept.

* 21. desember: Seks amerikanere døde da en motorsykkel eksploderte utenfor flyvåpenbasen Bagram. Taliban sa de sto bak angrepet.

* 20. januar 2016: En selvmordsbomber angrep en minibuss med ansatte fra TV-stasjonen Tolo, sju personer ble drept.

* 1. februar: 20 politifolk ble drept da en selvmordsbomber fra Taliban angrep en politistasjon i Kabul. Angrepet ble sett som et forsøk fra Taliban på å posisjonere seg før planlagte fredsforhandlinger.

* 27 februar: 12 personer ble drept da en selvmordsbomber sprengte seg ved forsvarsdepartementet i Kabul.

* 19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul, i det dødeligste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2011. Taliban tok på seg ansvaret.

(Kilder: AFP, Reuters)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:36 Snart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34 – Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33 Janne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31 Facebook lanserer egen kryptovaluta10:55 Danske forskere fant «nytt» folkeslag10:37 – Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37 Hegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23 Journalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22 Ny elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20 Klima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05 EU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59 To indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58 Færre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56 Mann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45 Omsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39 Kina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07 Maur setter livet på spill for å redde søsken09:06 Bomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03 Støtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30 Raymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23 Havprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14 Sterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12 Pakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05 Bompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54 Trump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51 Legeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43 Raymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35 Miljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33 EVRY og Tieto fusjonerer07:22 NRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20 Tolv døde i jordskjelv i Kina07:11 Offensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56 Alle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41 Fire biler brant på Hovseter i Oslo06:36 Tankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35 Hjelmseth imponert av innsats og vilje06:30 Ap ønsker ikke å endre asylforliket06:26 Asiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05 Retten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50 Dette skjer i dag05:42 Geolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30 Dette skjedde i natt05:06 HRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00 FN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54 Norge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35 NHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06 Tvangslovutvalget legger fram innstilling03:17 Brasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19 Swedbank fjerner toppledere i Estland01:57 Mann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33 USA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27 Abbasi-søsknene returneres til Norge01:07 Sør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40 Sjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30 Menn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09 Optimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33 Skytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20 DN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16 Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54 Caro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30 Mystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08 USA advarer mot å gi etter for Iran21:58 SV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55 Kristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33 Jordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02 To trakk seg da Giske fikk styreverv21:00 Østfoldbanen åpnet for trafikk20:59 Kassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30 Trump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50 Trump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17 Kallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35 Regjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21 Ekspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09 FNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08 Kristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06 Stor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58 Brann ved toglinje i Østfold17:42 – Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32 Vinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08 Båret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00 Norge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54 Dansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44 Hagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40 Tidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38 Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18 Iran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05 Airbnb vokste kraftig i 201816:04 Mann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53 «Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33 Sylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15 Ny rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27 Vy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52 Mine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38 Mann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38 Trump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37 Lekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36 30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24 Famling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20 Iran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13 Inn i midnattssolas rike
Siste nytt
11:36KulturSnart mulig å leie e-lydbøker fra folkebibliotekene11:34Norge– Aldri noe seksuelt eller upassende med Ludvigsen11:33NorgeJanne Jemtlands ektemann: – En lettelse å bli pågrepet11:31PengerFacebook lanserer egen kryptovaluta10:55VerdenDanske forskere fant «nytt» folkeslag10:37Sport– Platini pågrepet i korrupsjonssak om Qatar-VM10:37SportHegerbergs nye trener var i trøbbel for sexistisk kommentar10:23VerdenJournalister bortvist da Mursi ble gravlagt i Kairo10:22PolitikkNy elimineringsrunde i toryenes maktkamp10:20PolitikkKlima, skole, eldre: SV går for beste kommunevalg på 16 år10:05MotorEU-domstolen: Tysk motorveiavgift i strid med reglene09:59VerdenTo indiske soldater drept av bilbombe i Kashmir09:58Helse og livsstilFærre rammes av akutt hjerteinfarkt og hjerneslag09:56NorgeMann truet trikkefører med kniv - skutt i beinet av politiet09:45KulturOmsetningen i De norske Bokklubbene halvert09:39VerdenKina advarer USA mot å trappe opp i Midtøsten09:07VerdenMaur setter livet på spill for å redde søsken09:06MotorBomsjef betalte millionhonorar til eks-kollega uten anbud09:03PolitikkStøtten til kirken vil fortsatt avgjøre hva andre trossamfunn får08:30NorgeRaymond Johansen ut mot bompengepartiet08:23NorgeHavprofessor: – Norge er et lyspunkt08:14SportSterke reaksjoner på VAR-avgjørelse08:12VerdenPakistansk klatrer omkom, italiener skadd i snøskred i Pakistan08:05PolitikkBompengepartiet nesten like stort som Frp i Sandnes07:54VerdenTrump truer med å deportere millioner av ulovlige innvandrere07:51NorgeLegeforeningen vil vurdere Abbasi-saken07:43PolitikkRaymond Johansen om Folkeaksjonen Nei til mer bompenger: – Et totalt useriøst parti07:35NorgeMiljøbevegelsen varsler kamp mot tysk prøveboring sør for Lofoten07:33NorgeEVRY og Tieto fusjonerer07:22NorgeNRK: Abbasi-søsknene til Norge tirsdag07:20VerdenTolv døde i jordskjelv i Kina07:11SportOffensiv Iversen vil utfordre Klæbo06:56SportAlle OL-rivalene til cupspillet i fotball-VM06:41NorgeFire biler brant på Hovseter i Oslo06:36PolitikkTankesmie ber om tettere samarbeid mellom SV og Rødt06:35SportHjelmseth imponert av innsats og vilje06:30PolitikkAp ønsker ikke å endre asylforliket06:26PengerAsiatiske børser for det meste opp tirsdag06:05NorgeRetten får se rekonstruksjon i Jemtland-saken05:50NorgeDette skjer i dag05:42NorgeGeolog med ny befaring etter skred i Tromsdalen05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenHRW: Ber FN etterforske Mursis død05:00VerdenFN: 11 milliarder innbyggere i verden i 210004:54VerdenNorge når ikke opp i kåring av Europas mest innovative regioner04:35PolitikkNHO-topp refser pelsdyrvedtak04:06NorgeTvangslovutvalget legger fram innstilling03:17VerdenBrasiliansk entreprenørkjempe søker konkursbeskyttelse02:19PengerSwedbank fjerner toppledere i Estland01:57NorgeMann innrømmer delvis skyld i 15 år gammel voldtektssak01:33VerdenUSA vil sende 1.000 flere soldater til Midtøsten01:27NorgeAbbasi-søsknene returneres til Norge01:07SportSør-Korea ble slått på dårlig norsk dag, men Graham Hansen-skade bekymrer00:40SportSjögren: – En styrke å vinne på en dårlig dag00:30NorgeMenn stjal Pride-flagg og kom med homofiendtlige tilrop i Oslo00:09SportOptimistisk «Caro» håper å rekke åttedelsfinalen23:33SportSkytedrama overskygget Raptors-hyllest i Toronto – to personer såret23:20NorgeDN: Frp godtar at bomløsning trekker ut i tid23:16VerdenAmnesty ber Egypt etterforske Mursis død22:54SportCaro ordnet VM-avansement, men måtte ut med skade22:30VerdenMystisk død: Skutt i brystet – sjanglet rundt i timevis22:08PolitikkUSA advarer mot å gi etter for Iran21:58PolitikkSV-representant politianmelder nynazistgruppe for trusler21:55SportKristoffersen: – Jeg har ikke noe problem med å se folk i øynene21:33NorgeJordskred stanset rett over bebyggelse i Tromsdalen21:02PolitikkTo trakk seg da Giske fikk styreverv21:00ReisenyheterØstfoldbanen åpnet for trafikk20:59SportKassi-mareritt da TIL vant på Nadderud20:30VerdenTrump med 160 sekunders selvskryt for fire nye år19:50PolitikkTrump har satt seg på bakbena: – Norge er bekymret19:17NorgeKallmyr: – Statsråden kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien få bli18:35NorgeRegjeringspartiene klubbet ned gratis skolemat18:21VerdenEkspresident Mursi død etter kollaps i rettsmøte18:09PolitikkFNs klimaeksperter hyller skoleelevers klimastreik18:08SportKristoff sjanseløs i spurten i Sveits18:06ReisenyheterStor undersøkelse: Vy har mer fornøyde kunder enn SJ17:58ReisenyheterBrann ved toglinje i Østfold17:42Politikk– Høyreekstremt motiv bak tysk politikerdrap17:32NorgeVinstra-saken: – Å drepe virket interessant17:08PolitikkBåret bort av politiet: – De fikk fem minutter på seg17:00PolitikkNorge inn i ny EU-avtale: – Politikken har vært katastrofalt dårlig16:54PengerDansk økokrim har ransaket Nordeas danske hovedkvarter16:44PolitikkHagen tar fri når Stortinget vedtar nye bompengeprosjekter16:40NorgeTidligere domfelt lærer dømt for vold mot to elever16:38NorgeDrapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs16:18PolitikkIran hevder å ha avslørt amerikansk spionnettverk16:05PengerAirbnb vokste kraftig i 201816:04NorgeMann varetektsfengsles etter dødsfall i Trondheim15:53Norge«Grovt umenneskelig»: Mor fraktet bevisstløs ut av landet14:33PolitikkSylvi Listhaug til Askøy etter drikkevannsskandalen14:15VerdenNy rapport: Farligere og mer moderne atomvåpen12:27PengerVy tapte sju norske tostrekninger til svenskene11:52VerdenMine fra 2. verdenskrig sprenges i Østersjøen11:38NorgeMann siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Trondheim11:38VerdenTrump mener jobben bare er halvgjort og vil ha fire år til11:37NorgeLekkasje i hydrogentank var årsak til eksplosjon i Sandvika11:36Verden30 drept i selvmordsangrep i Nigeria11:24VerdenFamling i mørket etter forklaring på strømbrudd i Sør-Amerika11:20VerdenIran: Atomavtalen brytes innen ti dager11:13ReiseInn i midnattssolas rike
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus