– Vi må aldri glemme de ti som mistet livet under Afghanistan-innsatsen

<p>Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og daværende forsvarssjef Harald Sunde går foran kisten av en norsk soldat som mistet livet da panservognen han førte ble rammet av en veibombe. Bildet er fra flyplassen i Masar-e Sharif i Afghanistan i januar 2010.</p>
Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og daværende forsvarssjef Harald Sunde går foran kisten av en norsk soldat som mistet livet da panservognen han førte ble rammet av en veibombe. Bildet er fra flyplassen i Masar-e Sharif i Afghanistan i januar 2010. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Mange vil nok nå spørre seg etter denne rapporten om Afghanistan-oppdraget var verdt det, sier president i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO), Britt Tove Berg Brestrup til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges innsats i Afghanistan har kostet 20 milliarder kroner og ti norske soldater livet, men resultatet er magert.

Det er konklusjonen i rapporten fra det regjeringsoppnevnte Afghanistan-utvalget sin rapport.

Utvalget mener Norge har mislyktes med å bygge en stabil og demokratisk stat, og bare delvis har lyktes med å bekjempe terror.

Les også: Forsker: – Afghanistan-rapport omtrent som ventet

– Minner om det tunge ansvaret

Den kritiske rapporten blir mottatt med blandede følelser i organisasjonen som representerer soldater som har tjenestegjort i skarpe utenlandsoppdrag.

– Vi hører ofte politikere si at avgjørelsen om å sende soldater er den mest krevende de har tatt i sin karriere. Rapporten minner oss om det tunge ansvaret ikke bare ved å sende soldatene ut, men også oppfølgingen under oppdraget og i etterkant.

President i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO), Britt Tove Berg Brestrup
President i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO), Britt Tove Berg Brestrup

Det sier Britt Tove Berg Brestrup, president i Norges Veteranforbund for Internationale Operasjoner (NVIO). Hun er godt fornøyd med at oppdragene blir gransket i etterkant.

– For oss i NVIO er det viktig at vi aldri glemmer de ti som mistet livet under Afghanistan-innsatsen, de sårede, ei heller de som har tjenestegjort med livet som innsats, sier Brestrup.

Les også: Afghanske Taliban har utpekt ny ytterliggående leder

– Burde ha diskutert strategiene

Hun understreker at det ikke er hennes rolle å uttale seg politisk.

– Men det er klart at det har vært signaler underveis om at man kanskje burde ha diskutert strategiene i Afghanistan nærmere. Det er viktig at man ikke bare sender ut folk, men også har gode strategier underveis, sier Brestrup.

Hun håper norske beslutningstakere vil kunne ta positiv lærdom av denne rapporten.

– Det vil være avgjørende ikke bare for de som er i Afghanistan nå, men også de som skal ut på tilsvarende militære oppdrag senere. Det skal være vanskelig å ha folk ute, og det krever oppfølging underveis, påpeker hun.
Brestrup understreker at hun ikke har rukket å lese hele rapporten, som ble offentliggjort mandag formiddag.

Les også: Norsk soldat såret i Afghanistan

Personell som har tjenestegjort i den nasjonale kontingentstaben, det nasjonale støtteelementet, politimentorstyrken, og som flyplasspersonell ved Kabul internasjonale flyplass i Afghanistan, landet på Gardermoen militære flyplass i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Personell som har tjenestegjort i den nasjonale kontingentstaben, det nasjonale støtteelementet, politimentorstyrken, og som flyplasspersonell ved Kabul internasjonale flyplass i Afghanistan, landet på Gardermoen militære flyplass i 2014. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Krevende å være soldat

Brestrup har selv deltatt ved sju sivile og militære utenlandsoppdrag for Norge, fra Libanon i 1979, andre land i Midtøsten, på Balkan, samt et år i Irak.

– Det er krevende å være soldat ute. Jeg har vært på sju forskjellige sivile og militære utenlandsoppdrag, og har kjent på det at avstanden kan være lang til beslutningstakerne. Men det har blitt bedre med årene, mener Brestrup.

Militære hensyn har lagt avgjørende føringer for statsbyggingen og bistanden til Afghanistan, og mål og virkemidler har delvis vært i konflikt med hverandre, slår det regjeringsoppnevnte utvalget som har gransket Norges militære og sivile innsats fast.

Britt Tove Berg Brestrup sier veteranforbundets hovedbudskap er at Norge aldri må glemme dem som har mistet sine og dem som har gjort en innsats.

– Mange vil nok nå spørre seg etter denne rapporten om Afghanistan-oppdraget var verdt det. Som soldater gjør vi det politikerne bestemmer, slik må det nødvendigvis være.
Les også: Utbetalte én milliard i veteran-erstatninger

Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon var blant flere tilstede da båren med oberstløytnant Siri Skare, som omkom i Afghanistan 1. april 2011, ankom Gardermoen 7. april samme år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Tidligere forsvarsminister Grete Faremo og kronprins Haakon var blant flere tilstede da båren med oberstløytnant Siri Skare, som omkom i Afghanistan 1. april 2011, ankom Gardermoen 7. april samme år. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Etterlyser åpenhet

Rapporten fra det regjeringsoppnevnte Afghanistan-utvalget sin gir norske myndigheter ros for å ha lyktes godt med å vise Norge fram som en god alliert av USA. Utvalget understreker imidlertid at både regjeringen og Stortinget bør trekke lærdom av de erfaringer som er gjort i Afghanistan.

– Regjeringen bør ved engasjement i konfliktområder mer systematisk informere Stortinget om mål, midler og forventede resultater, slår utvalget fast.

– En intervensjon med sikte på å skifte regime slik det ble gjort i Afghanistan, er ressurskrevende og konfliktskapende. Forsøk på å oppnå en forhandlingsløsning på konflikten, må starte tidlig, heter det videre i rapporten, som samtidig konkluderer med at norsk fredsdiplomati i Afghanistan har vært mislykket.

Les også: To NATO-soldater drept i angrep Afghanistan

– Fred bygges innenfra

Generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp tror heller ikke at våpen kan bygge fred og mener Afghanistan er et godt eksempel på dette.

– Fred skapes ikke av utenlandske politikere eller soldater, og det skapes ikke i maktens korridorer. Fred bygges innenfra og nedenfra, mener Helland.

Ti norske soldater mistet livet i Afghanistan, der Norge og NATO oppnådde lite med sitt nærvær og sikkerhetssituasjonen dag stadig blir verre.

Afghanistankomiteens generalsekretær Liv Kjølseth er heller ikke overrasket over innholdet i rapporten.

– Tabbe å føre krig og bygge fred

– Den største tabben som ble gjort i Afghanistan, var å føre krig og bygge fred på samme tid, sier Kjølseth til NTB.

– En befolkning som føler seg urettferdig behandlet, vil ikke slå seg til ro med en ny brønn eller en bedre vei. Det nytter ikke å gi med den ene hånden og slå med den andre, mener Kjølseth.

– Det norske Afghanistan-engasjementet er historien om gode intensjoner og veldig mange investerte militære milliarder med et katastrofalt sluttresultat. Dette må vi lære av, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

Les også: Kongen hedret veteraner på frigjøringsdagen

Angrep mot sentrale mål i Afghanistan:

* 6. til 10. august 2015: Nær 60 mennesker ble drept i fire forskjellige angrep i Kabul. Dette var da de blodigste angrepene etter at hoveddelen av NATO-styrkene ble trukket ut av landet i desember 2014. Taliban påtok seg ansvaret for tre av angrepene.

* 22. august: 12 personer, inkludert tre amerikanere som arbeidet for NATO, ble drept i et angrep mot utenlandske styrker. Taliban avviste at de sto bak.

* 11. desember: Fire afghanske politimenn og to spanjoler ble drept da en bilbombe eksploderte utenfor den spanske ambassaden. Også fire talibanere ble drept.

* 21. desember: Seks amerikanere døde da en motorsykkel eksploderte utenfor flyvåpenbasen Bagram. Taliban sa de sto bak angrepet.

* 20. januar 2016: En selvmordsbomber angrep en minibuss med ansatte fra TV-stasjonen Tolo, sju personer ble drept.

* 1. februar: 20 politifolk ble drept da en selvmordsbomber fra Taliban angrep en politistasjon i Kabul. Angrepet ble sett som et forsøk fra Taliban på å posisjonere seg før planlagte fredsforhandlinger.

* 27 februar: 12 personer ble drept da en selvmordsbomber sprengte seg ved forsvarsdepartementet i Kabul.

* 19. april: Minst 64 mennesker ble drept og nær 350 såret av en selvmordsbombe etterfulgt av skyting i sentrum av Kabul, i det dødeligste enkeltangrepet i hovedstaden siden 2011. Taliban tok på seg ansvaret.

(Kilder: AFP, Reuters)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:30 FN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03 Trump har nominert ny energiminister23:49 Fire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28 Flere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47 Kina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45 Kvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42 Ny avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41 Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39 Bulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38 Macron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36 Mann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44 Flesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20 Britta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01 Skogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40 Hundretusenvis protesterer i Barcelona17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Åtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland
Siste nytt
00:30VerdenFN fordømmer angrep under fredagsbønn i Afghanistan00:29NorgeFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis00:03VerdenTrump har nominert ny energiminister23:49NorgeFire skadd i trafikkulykke i Bergen22:28PolitikkFlere kommuner kan ha valgt ordfører på feil vis21:47PolitikkKina kritiserer Venstre-topp for å ha nominert Hongkong-demonstranter til fredsprisen21:45NorgeKvinne dømt for drapsforsøk på datterens kjæreste21:42PolitikkNy avtale med EU gjør det lettere å utlevere norske forbrytere20:41VerdenDokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 201620:39SportBulgarias trener gir seg etter rasismeskandalen20:38VerdenMacron langer ut mot NATOs håndtering av Tyrkias militæroffensiv20:36NorgeMann i 20-årene fengslet etter funn av overgrepsmateriale19:44MotorFlesket til mot rødgrønne: «Vil helst bo i huler, spise gress og slutte med sex»19:20PengerBritta (65) skal ha svindlet for 140 millioner – feriehuset tvangssolgt for småpenger19:01NorgeSkogsområdet hadde stått i fred i om lag 130 år. I løpet av tre dager ble det snauhogd18:45NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt beruset kollega18:40VerdenHundretusenvis protesterer i Barcelona17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenÅtte drept da sønnen til «El Chapo» unnslapp pågripelse05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus