Meny

Ungarns statsminister i sunni-muslimenes høyborg i Kairo:

Viktor Orbán: – Ingen kristne kan ha anti-muslimske holdninger

UMULIG DEMOKRATIEKSPORT: – Europas intervensjoner i Irak, Syria og Libya beviser at ubuden eksport av demokrati er dømt til å mislykkes. Sivilisasjoner må leve side om side innen hver sin tradisjon, sier Ungarns statsminister Viktor Orbán etter sitt møte med storimamen av Al-Ahzar, Ahmed el-Tajjeb. Foto: Balázs Szecsődi / Den ungarske statsministerens pressekontor

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungarns statsminister Viktor Orbán er ikke kjent for å ta imot muslimske flyktninger med åpne armer, men priste islam da han møtte storimamen Ahmed el-Tajjeb i Kairo.

– Vi kan protestere mot mange ting, men det er ikke den islamske troen i seg selv. Hvis en sivilisasjon ikke fullt ut hadde bygd på dens grunnlag, ville vi sett barbariet der.

Det sa Ungarns mye omtalte og omdiskuterte statsminister Viktor Orbán til radiokanalen Kossuth Rádió 3. juni, etter sitt besøk i den egyptiske hovedstaden Kairo i forrige uke. Der møtte han blant annet en av sunni-islams fremste teologer, storimamen Ahmed el-Tajjeb ved den betydelige Al-Azhar-moskeen.

Etter alle Orbáns utspill mot muslimsk innvandring til Ungarn og Europa, kan uttalelsen om islams positive rolle virke overraskende.

Regjeringspartiene i Ungarn ble også bannlyst av muslimer i Ungarn i september 2015.

Forklaringen er at Orbán syns muslimske sivilisasjoner er helt OK - bare de ikke blander seg med de kristne.

Les også: Orbán: – Europa må avslutte den liberale epoken og gjenopprette demokrati

– Da vil vi ikke overleve

– Med godvilje og en klar politisk retning kan vi leve i fred, side om side med den muslimske verdenen. Ikke blandet sammen, men side ved side, sa han.

– Det er vårt syn at ingen som er tilknyttet den kristne sivilisasjon, kan ha et antimuslimsk syn, la han til.

Intervjueren spurte hva imamen mente om å leve side ved side framfor å være blandet, og at multikulturalisme bør forkastes. Ifølge Orbán ville ikke Ahmad et-Tajjeb si noe om det.

– Hans syn er, og jeg er enig i det, at Europa må gjøre alt for å fremme stabilitet i Egypt, forteller Orbán, og trekker sammenlikninger til hva som har skjedd i Syria og andre land.

– Syria var et land med mindre enn 30 millioner mennesker. Det kollapset, og her i Europa kunne vi nesten ikke takle konsekvensene. Egypt er et land med 90 millioner innbyggere. Blir det ustabilt og folk starter å forlate det, vil vi ikke overleve, sier Orbán.

Les også: Orban: Vi kan bli minoritet på vårt eget kontinent

Vil styrke Egypts og Libyas militærmakt

Den ungarske statsministeren og den muslimske topp-teologen er skjønt enige om at EU må kaste over bord sine «fordommer» mot det sterkt kritiserte Sisi-regimet i Egypt.

– Imamen hadde rett i at EU bør konsentere seg om å gjøre regjeringen og presidenten i Egypt til en suksess. Unionen bør sikre at Egypts hær forblir sterk og forent og fremme krefter i Egypt som overholder lover og skaffer folk gode livsvilkår, sa Orbán og la til:

– Jeg er enig i det, ellers risikerer vi en tre ganger så stor flodbølge av folk til Europa.

For å stoppe tilstrømningen av migranter og flyktninger fra Libya over Middelhavet, går Orbán også inn for å anerkjenne, styrke og bevæpne det han kaller den libyske hær.

Libya har som kjent to konkurrerende regjeringer samt store områder kontrollert av terrororganisasjoner.

Les også: Frykter ny illegal flyktningrute til Norge

– Demokratieksport er galskap

– Vi europeere bør også revurdere vår utenrikspolitikk. Når alt kommer til alt har vi intervenert i tre land, Irak, Syria og Libya, og alle disse tre har kollapset. Kaos har fulgt og millioner av flyktninger har satt seg i bevegelse, framholder Orbán.

– Jeg kan si deg en ting som er sikkert, selv om det ikke er et utbredt syn blant europeiske statsministre, fortsetter han.

– Vi ser klart falitten i denne galskapen vi kaller eksport av demokrati, at vi ubedt forsøker å bringe lykke til mennesker hvis tenkning er rotfestet i sivilisasjoner og kulturer helt forskjell fra de europeiske.

Orbán ser Europas intervensjoner som bevis på at demokrati ikke kan eksportere verken ved hjelp av våpen eller på fredelig vis.

– Hver nasjon må få lov til å bygge sitt eget politiske og økonomiske system i tråd med sin egen kultur, sier Viktor Orbán.
Les også: – Det indre av Afrika truer hele Europa

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus