Høie vil heve helsekompetansen i kommunene

Helseminister Bent Høie vil pålegge kommunene å ha lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesøster.
Helseminister Bent Høie vil pålegge kommunene å ha lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesøster. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseminister Bent Høie (H) vil lovfeste at kommunene skal ha leger, fysioterapeuter og andre profesjoner. Målet er blant annet en bedre eldreomsorg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2018 skal alle kommuner ha lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesøster. To år senere må det også finnes ergoterapeut, psykolog og tannlege i kommunen.

– Ja, vi skal sørge for varme hender, men de må være festet til kropper med kloke hoder, sa Høie i en tale til Høyres sentralstyremøte søndag.

Han varslet at lovforslaget sendes ut på høring mandag.

Samme dag sender han dessuten ut et rundskriv til kommunene om å innføre forebyggende hjemmebesøk for eldre. Slik skal kommunen kartlegge hvilke tilpasninger, øvelser eller tekniske hjelpemidler de eldre trenger for å kunne bo lenger hjemme.

– Vi vet nå fra mange kommuner at det virker, da må vi over fra prosjekter til at dette blir et tilbud til alle i hele landet, sa Høie.

I tillegg vil han stille krav til at legemiddelgjennomgang i sykehjem, for å hindre feilmedisinering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høie viser til at en sykehjemsbeboer i snitt bruker sju legemidler, og at hver tredje sykehjemsbeboer bruker minst ett legemiddel de ikke burde brukt.

– Det fører til at folk blir sløvet ned, de mister mulighet til å mestre eget liv og fratar dem selvstendigheten, sa Høie.

Han viser til at legemiddelgjennomgang har vært gjennomført som forsøksordninger, som viser at det virker. Derfor ønsker han å innføre dette for alle.

Les også:

Høie viste fram nye tobakkspakker

Senterpartiet hevder Høie brøt loven med sykehussalg

Bent Høie kan bli saksøkt av sine egne