Demonstrasjon mot å avstå suverenitet til EU:Stortingsrepresentanter raske og tause om utflagging av finanstilsynet til EU

HORRIBELT: – Det er horribelt at Arbeiderpartiet og Frp binder sine stortingsrepresentanter til å stemme for en slik suverenitetsavståelse, sa Nei til EUs leder Kathrine Kleveland under fredagens demonstrasjon.
HORRIBELT: – Det er horribelt at Arbeiderpartiet og Frp binder sine stortingsrepresentanter til å stemme for en slik suverenitetsavståelse, sa Nei til EUs leder Kathrine Kleveland under fredagens demonstrasjon. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets presidentskap avviste i dag Trygve Slagsvold Vedums (Sp) ønske om bedre tid til å vurdere å gi EU myndighet over norsk finanssektor. I Ap er det bare Europabevegelsens nestleder som får uttale seg i striden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik er EUs finanstilsyn:

Den internasjonale finanskrisen i 2008 ledet til mer omfattende regulering av og tilsyn med finanssektoren i Europa og USA.

For å styrke arbeidet i EU med makrotilsyn, finansiell stabilitet og et velfungerende finansmarked, vedtok Rådet og Europaparlamentet i november 2010 fire for­ordninger som etablerte et nytt europeisk finanstilsynssystem.

Det nye europeiske finanstilsynssystemet består av de nasjonale finanstilsynene og

  • Den europeiske banktilsynsmyndigheten (EBA)
  • Den europeiske tilsynsmyndigheten for forsikring og tjenestepensjon (EIOPA),
  • Den europeiske verdipapir- og markedstilsynsmyndigheten (ESMA)
  • Det europeiske rådet for systemrisiko (ESRB).

13. juni 2016 vedtok stortingsflertallet etter en ekstraordinær rask behandling å legge Norge under disses regime.

For ikke å bryte Grunnlovens forbud mot å avgi suverenitet til organer Norge ikke er medlem av, er det avtalt med EU å gi EFTAs overvåkingsorgan ESA og EFTA-domstolen den myndigheten over EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein, som EUs organer har over EU-landenes finansmarkeder.

Det er forutsatt at ESA skal kopiere alle beslutninger fra EU. Formelt beholdes en mulighet til å avvike, slik EØS-avtalen formelt har en bestemmelse om mulig veto.

Les regjeringens proposisjon om deltakelse i EUs finanstilsynssystem.

– Kompromiss aldri med sjølråderetten! sa Nei til EUs leder Kathrine Kleveland i en appell utenfor Stortinget fredag ettermiddag.

– Regjeringens forslag innebærer at overvåkingsorganet ESA og EFTA-domstolen får ny myndighet på norsk finanssektor. ESA vil kunne forby eller begrense visse typer finansvirksomhet og ilegge bøter, la hun til.

Innad i Stortinget er det overveldende flertall for å gi EU den største avståelsen av suverenitet siden 1992, på finanssektoren.

Utenfor parlamentet arrangerte organisasjonen Stopp Tisa / TTIP til en demonstrasjon mot den planlagte overføringen av makt til EU, som bare SV, Sp og KrF er imot.

Les også: – Nå er det bare folket som kan redde selvstyret over finanssektoren vår!

– Regjeringsprestisje foran Grunnloven

Stortingets visepresident Marit Nybakk (Ap) avviste fredag et spørsmål fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om å gi Stortinget bedre tid til å vurdere regjeringens forslag til den største avståelse av suverenitet til EU siden 1992:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget om i praksis å gi EUs finanstilsynsorganer øverste myndighet over det norske Finanstilsynet.

– Presidentskapet finner det ikke riktig å gripe inn for utsatt behandling i denne saken. Men Stortinget vil i plenum få anledning til å få utsatt behandlingen av saken når finanskomiteens innstilling kommer opp, sa Nybakk.

Les også: – Rart at neifolk i Arbeiderpartiet ikke sier fra hvor de står i finanstilsyns-striden

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finanskomiteen var åpen for å bruke lenger tid. Så har regjeringen presset på for å få en rask behandling. Dette handler om regjeringens prestisje. Vårt ansvar er at saken blir skikkelig belyst. Presidentskapet må tenkte på Stortingets vegne og ta vare på de viktige konstitusjonelle sidene, appellerte Vedum forgjeves.

Med Europabevegelsens tidligere leder Svein Roald Hansen (Ap) som møtedirigent, ble saken deretter avsluttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Én mann i ESA skal regjere over finanstilsynene i Norge, Island og Liechtenstein

Stemmepåbud og taleforbud

I plenum har Slagsvold Vedum liten sjanse for å få tilslutning til en grundigere behandling.

Alle unntatt ham gikk i Stortingets finanskomité inn for en meget rask behandling av saken - trass i advarsler fra tunge grunnlovseksperter som professorene Eivind Smith og Halvard Haukeland Fredriksen.

Både Frp og Arbeiderpartiet, som begge har antatte motstandere av norsk EU-medlemskap i sine rekker, har pålagt alle representantene å stemme for forslaget.

Ikke nok med det:

Arbeiderparti-ledelsen ser ut til å ha gitt alle sine representanter unntatt sin saksordfører, Irene Johansen - som også er nestleder i Europabevegelsen, munnkurv.

Ikke engang partiets nestleder Trond Giske, som har markert seg som EU-motstander, ville si noe annet til Nationen enn å henvise til Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Heller ikke Ap-representant i finanskomiteen, Truls Wickholm, ønsker på spørsmål fra ABC Nyheter å si noe annet enn å henvise til Irene Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I ettertid kritiserer Wickholm at ABC Nyheter har gitt inntrykk av munnkurv, noe som ikke er tillfelle.

– Norge underlegges EUs finanstilsyn, men får likevel innflytelse, sier Johansen i Nordlunds kvarter i Nationen.

Les også: Siv får Stortinget til å danse quickstep for EUs finanstilsyn

– Hva med folkets mening?

JUBEL OG BUING: Motstanderne av norsk tilslutning til EUs finanstilsyn talte til sine egne på Eidsvolls Plass utenfor Stortinget i dag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
JUBEL OG BUING: Motstanderne av norsk tilslutning til EUs finanstilsyn talte til sine egne på Eidsvolls Plass utenfor Stortinget i dag. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter


– Regjeringens forslag har ikke støtte i det norske folk. En landsomfattende meningsmåling fra Sentio, utført for Nei til EU, viser at bare én fjerdedel – 26 prosent – er enig i at tilsyn av norske banker skal flyttes ut av landet, fortsatte Kathrine Kleveland utenfor Stortinget.

– Målingen viser også at mange er usikre, noe som taler for at vedtak bør utsettes slik at vi kan få en bred offentlig debatt, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets finanskomité innkalte til høring i saken på halvannet døgns varsel og uten nevneverdig annonsering. Der var ABC Nyheter eneste avis til stede.

Kleveland forteller til ABC Nyheter at Nei til EU på kort tid har fått nesten 70 innmeldinger som følge av finanstilsynssaken.

Les også: Vil gi opp norsk suverenitet over Finanstilsynet av hensyn til 1,6 prosent av norsk bankkapital