Ny SV-profil sier nei til gjenvalg

Heikki Eidsvoll Holmås (SV) gir seg på Stortinget etter denne perioden.
Heikki Eidsvoll Holmås (SV) gir seg på Stortinget etter denne perioden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangeårig SV-representant Heikki Eidsvoll Holmås (43) sier nei til gjenvalg som stortingsrepresentant. Fra før har Snorre Valen trukket samme konklusjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed blir SVs gruppe to profiler fattigere dersom partiet skulle kare seg over sperregrensen ved valget neste år.

– Når jeg nå ikke stiller til gjenvalg, er det fordi jeg mener at det er viktig at SV får flere kvinner på Stortinget og at vi må dele på stortingsplassene vi har, sier Holmås til NTB.

Han ble innvalgt på Stortinget i 2001 og var utviklingsminister i halvannet år fram til regjeringsskiftet i 2013.

Les også: SV og Frp i ny trygdefeide

– Takknemlig

Holmås var i likhet med Bård Vegar Solhjell utfordrer til partiledervervet da Kristin Halvorsen ga seg i 2012. Partiet sluttet i stedet opp om Audun Lysbakken.

– Det er fantastisk gøy og meningsfullt å ha fått representert SV på Stortinget og i regjering i 16 år. Jeg er takknemlig for den tilliten jeg er blitt vist, og jeg kommer til å fortsette den politiske innsatsen, selv om jeg gir meg på Stortinget, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyslått SV-nestleder Snorre Valen kunngjorde i mai, overraskende for de fleste, at han ikke tar gjenvalg til Stortinget. Trønderen ble først valgt inn i 2009, som 25-åring.

– Jeg skal fortsette å være med og lede SV – fra Trondheim. Demokratiet må gjenreises nedenfra, ikke i TV-dueller, sa han til Adresseavisen.

Den neste SV-profilen som kan forsvinne ut, er Bård Vegar Solhjell. Han trakk seg som nestleder i november, og er formelt i tenkeboksen når det gjelder renominasjon til Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solberg mener Høyre ligger foran folkemeningen

Andersen fortsetter

Onsdag ble det klart at Troms-representant Torgeir Knag Fylkesnes og Finnmarks Kirsti Bergstø ønsker å fortsette på Stortinget. Veteranen Karin Andersen fra Hedmark behøver ikke å svare nominasjonskomiteen før i høst, men hun er etter det NTB erfarer også innstilt på gjenvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV har i øyeblikket sju representanter, men dersom partiet skulle havne under sperregrensen på 4 prosent, vil SV-gruppa kunne krympe til én eller i høyden to eller tre representanter ved valget i 2017.

I Oslo vil partiet høyst sannsynlig uansett sikre seg et mandat, og det samme kan skje med SV-leder Audun Lysbakken som søker gjenvalg fra Hordaland. I Akershus kan et distriktsmandat også synes å være innen rekkevidde for partiet. (©NTB)