Meny

Nei til storkommune i Rogaland

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rekke kommuner har innbyggerne stemt for eller imot kommunesammenslåing. Selv om innbyggerne i Stavanger stemte ja til sammenslåing, stemte både Sola og Sandnes nei til å bli med i en rogalandsk storkommune.

Det viser tallene etter at stemmene i Sola er ferdig opptelt og grovtellingen er unnagjort i de to andre kommunene.

I Stavanger kan valgdeltakelsen ende på rundt 26-27 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

Opptellingen fra Stavanger er ennå ikke avsluttet, men de foreløpige tallene etter at rundt 18.000 stemmer er opptelt, viser et klart ja-flertall for sammenslåing på rundt 63 prosent.

Klart nei

I Sandnes og Sola er resultatene omvendt. I Sola viser de endelig resultatene at 82 prosent har sagt nei til å slå seg sammen med Stavanger. Her var valgdeltakelsen på rundt 46 prosent, ifølge grovtellingen.

I Sandnes viser foreløpige tall omtrent det samme nei-flertallet som i Sola, nesten 82 prosent sier nei også der. Fra Sandnes er det ennå ikke kommet tall på valgdeltakelsen.

Andre alternativer

I Stavanger er det skuffelse over at nabokommunene sa nei, og ordfører Christine Sagen Helgø (H) retter nå blikket nordover.

– Innbyggerne i Stavanger har gitt oss politikere et klart mandat til å gå videre og de vil at vi skal bli en del av en større kommune, sier hun til NRK.

– Vi kommer til å jobbe videre med dem som vil snakke med oss, altså Finnøy og Rennesøy, fortsetter hun.

Risør-innbyggerne vil ikke ha storkommune

Hele 87,3 prosent av innbyggerne som stemte i Risør mandag sa nei til å bli en ny storkommune sammen med Arendal, Gjerstad og Tvedestrand.

Bare 11,7 prosent stemte ja i et avstemning som hadde lavt oppmøte på bare 27,5 prosent.

Samtidig sa Lund kommune i Rogaland nei til å slås sammen med Flekkefjord i Vest-Agder. Også her sa et stort flertall nei, hele 76,6 prosent.

Knapt ja kan gi bytte av fylke

Med et knapt flertall på 51,5 prosent stemte innbyggerne i Rindal for å slå seg sammen med andre kommuner. Oppmøteprosenten var på 58,5, melder NRK.

Innbyggerne hadde to alternativer å velge mellom hvis de skulle stemme for å slå seg sammen, og det var Orkdal-alternativet og Nordmøre-alternativet.

Her gikk Orkdal-alternativet klart av med seieren, hele 62 prosent stemte for dette, mens bare 35,6 prosent stemte for Nordmøre.

Dermed kan Rindal havne i en noe spesiell situasjon hvis sammenslåing blir et faktum: Innbyggerne vil fysisk tilhøre Møre og Romsdal, men rent administrativt bli en del av det kommende Trøndelag.

Orkdal-alternativet innebærer nemlig å slå seg sammen med trøndelagskommunene Agdenes, Meldal, Orkdal, Skaun og Snillfjord.

Kommunen har allerede en søknad inne på departementsnivå om å få lov til å bytte fylke.

Bjugn sa ja – Ørland nei

I 2014 sa et flertall av innbyggerne i Bjugn nei til å slå seg sammen med Ørland, men mandag ble resultatet motsatt. I Bjugn sa 71 prosent ja, mens i Ørland sa 65,2 prosent nei.

Begge tallene er resultat av en grovopptelling etter at stemmelokalene stengte mandag kveld. Oppmøteprosenten er ennå ikke offentliggjort.

– To av tre i Ørland har stemt nei. I Bjugn ser det ut til at to av tre stemte ja til sammenslåing, konstaterer Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) overfor Fosna-Folket.

Valgdeltakelsen i Ørland var på rundt 65 prosent, og Myrvold kommer til å innstille på å si nei når saken skal behandles politisk.

– Med et så klart og tydelig resultat ser jeg ingen grunn til ikke å følge innbyggerne, sier han.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) er ikke overrasket over at det ble et nei i nabokommunen. Han tror plasseringen av administrasjonssenteret kan ha vært avgjørende.

– Tydeligvis var kommunesenter viktig likevel, sier han til avisen.

Klart nei fra Bardu

Hele 80 prosent av dem som stemte i Bardu i Troms mandag, sa nei til å slå seg sammen med andre kommuner. 34,9 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.

Bare 20 prosent var positive til å slå seg sammen med noen andre kommuner, skriver Nye Troms.

Innbyggerne i Bardu kunne velge mellom å fortsette som egen kommune, slå seg sammen med Målselv eller å slå seg sammen med Salangen og Dyrøy.

– Et entydig klart resultat. Det er ingen tvil om at folk i Bardu mener at vi har det best alene, sier ordfører Toralf Heimdal (Sp).

Også Dyrøy, Målselv og Salangen kommuner hadde folkeavstemning mandag. I samtlige kommuner ble det flertall for nei til sammenslåing.

I Dyrøy kommune sa 87,9 prosent nei til å slå seg sammen med andre kommuner. Oppmøteprosenten var på 51,3.

I Målselv var oppmøtet på bare 28,7 prosent. Der stemte 72,9 prosent for at kommunen skulle forbli som før, mens i Salangen stemte 71,9 prosent for at kommunen skulle være selvstendig. Her var valgdeltakelsen også lav, bare 26,2 prosent stemte.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus