Nei til storkommune i Rogaland

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en rekke kommuner har innbyggerne stemt for eller imot kommunesammenslåing. Selv om innbyggerne i Stavanger stemte ja til sammenslåing, stemte både Sola og Sandnes nei til å bli med i en rogalandsk storkommune.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser tallene etter at stemmene i Sola er ferdig opptelt og grovtellingen er unnagjort i de to andre kommunene.

I Stavanger kan valgdeltakelsen ende på rundt 26-27 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

Opptellingen fra Stavanger er ennå ikke avsluttet, men de foreløpige tallene etter at rundt 18.000 stemmer er opptelt, viser et klart ja-flertall for sammenslåing på rundt 63 prosent.

Klart nei

I Sandnes og Sola er resultatene omvendt. I Sola viser de endelig resultatene at 82 prosent har sagt nei til å slå seg sammen med Stavanger. Her var valgdeltakelsen på rundt 46 prosent, ifølge grovtellingen.

I Sandnes viser foreløpige tall omtrent det samme nei-flertallet som i Sola, nesten 82 prosent sier nei også der. Fra Sandnes er det ennå ikke kommet tall på valgdeltakelsen.

Andre alternativer

I Stavanger er det skuffelse over at nabokommunene sa nei, og ordfører Christine Sagen Helgø (H) retter nå blikket nordover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Innbyggerne i Stavanger har gitt oss politikere et klart mandat til å gå videre og de vil at vi skal bli en del av en større kommune, sier hun til NRK.

– Vi kommer til å jobbe videre med dem som vil snakke med oss, altså Finnøy og Rennesøy, fortsetter hun.

Risør-innbyggerne vil ikke ha storkommune

Hele 87,3 prosent av innbyggerne som stemte i Risør mandag sa nei til å bli en ny storkommune sammen med Arendal, Gjerstad og Tvedestrand.

Bare 11,7 prosent stemte ja i et avstemning som hadde lavt oppmøte på bare 27,5 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig sa Lund kommune i Rogaland nei til å slås sammen med Flekkefjord i Vest-Agder. Også her sa et stort flertall nei, hele 76,6 prosent.

Knapt ja kan gi bytte av fylke

Med et knapt flertall på 51,5 prosent stemte innbyggerne i Rindal for å slå seg sammen med andre kommuner. Oppmøteprosenten var på 58,5, melder NRK.

Innbyggerne hadde to alternativer å velge mellom hvis de skulle stemme for å slå seg sammen, og det var Orkdal-alternativet og Nordmøre-alternativet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her gikk Orkdal-alternativet klart av med seieren, hele 62 prosent stemte for dette, mens bare 35,6 prosent stemte for Nordmøre.

Dermed kan Rindal havne i en noe spesiell situasjon hvis sammenslåing blir et faktum: Innbyggerne vil fysisk tilhøre Møre og Romsdal, men rent administrativt bli en del av det kommende Trøndelag.

Orkdal-alternativet innebærer nemlig å slå seg sammen med trøndelagskommunene Agdenes, Meldal, Orkdal, Skaun og Snillfjord.

Kommunen har allerede en søknad inne på departementsnivå om å få lov til å bytte fylke.

Bjugn sa ja – Ørland nei

I 2014 sa et flertall av innbyggerne i Bjugn nei til å slå seg sammen med Ørland, men mandag ble resultatet motsatt. I Bjugn sa 71 prosent ja, mens i Ørland sa 65,2 prosent nei.

Begge tallene er resultat av en grovopptelling etter at stemmelokalene stengte mandag kveld. Oppmøteprosenten er ennå ikke offentliggjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– To av tre i Ørland har stemt nei. I Bjugn ser det ut til at to av tre stemte ja til sammenslåing, konstaterer Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) overfor Fosna-Folket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgdeltakelsen i Ørland var på rundt 65 prosent, og Myrvold kommer til å innstille på å si nei når saken skal behandles politisk.

– Med et så klart og tydelig resultat ser jeg ingen grunn til ikke å følge innbyggerne, sier han.

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) er ikke overrasket over at det ble et nei i nabokommunen. Han tror plasseringen av administrasjonssenteret kan ha vært avgjørende.

– Tydeligvis var kommunesenter viktig likevel, sier han til avisen.

Klart nei fra Bardu

Hele 80 prosent av dem som stemte i Bardu i Troms mandag, sa nei til å slå seg sammen med andre kommuner. 34,9 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen.

Bare 20 prosent var positive til å slå seg sammen med noen andre kommuner, skriver Nye Troms.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i Bardu kunne velge mellom å fortsette som egen kommune, slå seg sammen med Målselv eller å slå seg sammen med Salangen og Dyrøy.

– Et entydig klart resultat. Det er ingen tvil om at folk i Bardu mener at vi har det best alene, sier ordfører Toralf Heimdal (Sp).

Også Dyrøy, Målselv og Salangen kommuner hadde folkeavstemning mandag. I samtlige kommuner ble det flertall for nei til sammenslåing.

I Dyrøy kommune sa 87,9 prosent nei til å slå seg sammen med andre kommuner. Oppmøteprosenten var på 51,3.

I Målselv var oppmøtet på bare 28,7 prosent. Der stemte 72,9 prosent for at kommunen skulle forbli som før, mens i Salangen stemte 71,9 prosent for at kommunen skulle være selvstendig. Her var valgdeltakelsen også lav, bare 26,2 prosent stemte.