Ledighetstiltak sentralt i budsjettinnspurt

Høyres Svein Flaaten, Frps Hans Andreas Limi, Venstres Terje Breivik og KrFs Hans Olav Syversen etter torsdagens forhandlingsmøte om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget.
Høyres Svein Flaaten, Frps Hans Andreas Limi, Venstres Terje Breivik og KrFs Hans Olav Syversen etter torsdagens forhandlingsmøte om revidert nasjonalbudsjett på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tiltak mot økt ledighet dominerer budsjettsamtalene. Partene er enige om et tresifret millionbeløp ekstra til tiltak mot arbeidsledighet på sørvestlandet, melder flere medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg synes det er god progresjon i forhandlingene. Vi har kommet et godt stykke videre fra i går, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) til NTB etter et over to timer langt forhandlingsmøte søndag.

Representanter fra regjeringspartiene Høyre og Frp jobbet søndag videre sammen med samarbeidspartiene Venstre og KrF i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

– Vi har fortsatt ledighet som vår viktigste prioritet, og jeg oppfatter også at alle partiene rundt bordet har det som en viktig del av revidert budsjett, sier Syversen.

Det blir trolig et nytt forhandlingsmøte søndag kveld eller mandag formiddag.

Fristen for å komme til enighet er mandag klokken 15, og det skal være godt håp om å overholde denne.

– Vi har hatt et nytt godt og langt arbeidsmøte som var et nytt skritt på veien mot det som forhåpentligvis ender med en avtale mandag, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Les også: Raskest økende arbeidsledighet over 60

Nye millioner

Bakteppet for forhandlingene er økende arbeidsledighet og en norsk økonomi i svak vekst. I forslaget til revidert budsjett satte regjeringen derfor av 900 millioner kroner ekstra til tiltak mot økt ledighet, spesielt rettet mot Sør- og Vestlandet.

Det er dette beløpet som nå skal være økt.

TV 2 erfarer at det skal være enighet om 200-300 millioner mer til ledighetstiltak.

Etter det VG får opplyst, vil pakken totalt sett havne på godt over 1 milliard kroner. Det betyr at det må ha kommet inn minst 100 millioner kroner ekstra på bordet i forhandlingene. Den eksakte summen for pakken skal imidlertid ikke være klar. Syversen vil verken bekrefte eller avkrefte VGs opplysninger.

– Vi jobber også med inndekningsforslag, sier han.

Les også: Stortinget presset Solberg om ledighetstiltak

Strid om oljepenger

Forhandlingene om revidert budsjett har pågått gjennom helgen etter å ha blitt forsinket av usikkerheten omkring Frps holdning til den nye flypassasjeravgiften.

I det opprinnelige statsbudsjettet var det ifølge regjeringen satt av fire milliarder kroner til ledighetstiltak.

Utgangspunktet før forhandlingene var at Venstre vil ha mer penger til å omstille næringslivet til en grønnere framtid, helst ved å bruke noen færre oljekroner.

KrF mener oljepengebruken regjeringen legger opp til, er grei, men vil prioritere ledighetstiltak rettet mot unge, blant annet gjennom å øke lærlingtilskuddet.

Regjeringen la i sitt reviderte budsjett opp til å trappe opp oljepengebruken med ytterligere vel 10 milliarder kroner.

Les også: Solberg: – Det er ikke riktig at Norge er i krise som nasjon

Personvernpolicy