Åpen for alle - alltid

Barn ofrer helsa for internasjonale tobakksgiganter

TOBAKKSJOBBEN: En tobakkarbeider teller sigarettene før han pakker dem i Sidoarjo, Indonesia Øst-Javaprovins.
TOBAKKSJOBBEN: En tobakkarbeider teller sigarettene før han pakker dem i Sidoarjo, Indonesia Øst-Javaprovins. Foto: å© Sigit Pamungkas / Reuters / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av indonesiske barn, helt ned i åtteårsalderen, arbeider under helsefarlige og uverdige forhold på plantasjer der det dyrkes tobakk til lokale og internasjonale sigarettprodusenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Human Rights Watch havner tobakken fra plantasjene blant annet hos store konsern som British American Tobacco og Philip Morris International.

Barna på plantasjene utsettes for nikotin, helseskadelige kjemikalier, farlige redskaper og jobber i ekstrem hete, går det fram av rapporten "The Harvest is in My Blood': Hazardous Child Labor in Tobacco Farming in Indonesia».

Skader for livet

Barnearbeiderne på plantasjene kan få skader for livet, slår menneskerettsorganisasjonen fast. De krever at både indonesiske myndigheter og tobakksindustrien selv tar fatt i problemet og får slutt på barnearbeidet.

– Tobakksselskapene gjør gode penger på bekostning av helsen til indonesiske barnearbeidere, slår Margaret Wurth i Human Rights Watch fast.

Les også: Amnesty varsler om barnearbeid i kongolesiske gruver

Barnearbeid utbredt

Indonesia er verdens femte største produsent av tobakk og har over 500.000 tobakksplantasjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår at det jobber over 1,5 millioner barn innen landbruket i Indonesia, men hvor mange av dem som er å finne på tobakksplantasjer vet ingen.

Human Rights Watch har besøkt en rekke plantasjer over hele landet og fant arbeidere helt ned i åtteårsalderen.

Les også: Oljefondet har tapt milliarder på å droppe tobakk

Nikotin-forgiftet

Halvparten av barnearbeiderne de intervjuet fortalte at de plages av kvalme, at de kaster opp og at de sliter med hodepine og svimmelhet, alt symptomer på nikotinforgiftning, konstaterer rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nikotinen får de i seg gjennom huden, og forskere frykter at dette kan få skadelige følger for hvordan barnas hjerne utvikler seg.

13 år gamle «Ayu» forteller at hun kaster opp hver gang hun er med på innhøstingen i landsbyen Garut, og andre forteller det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Giftige kjemikalier

Barna forteller også at de er med på å blande plantegifter og andre kjemikalier som brukes på plantene, eller at de utsettes for slike kjemikalier når de jobber ute på jordene.

Flere av kjemikaliene som benyttes, kan gi alvorlige helseskader, som varige pusteproblemer, kreft, depresjoner, nevrologiske skader og føre til nedsatt forplantningsevne.

Mesteparten av tobakken fra de indonesiske plantasjene omsettes via auksjoner og mellommenn og passerer gjennom flere ledd før den til slutt havner hos indonesiske og internasjonale sigarettprodusenter. De vet sjelden hvordan forholdene er på plantasjene der tobakken dyrkes.

– Når tobakksselskapene ikke engang vet hvor tobakken de kjøper, kommer fra, er det heller ikke mulig for dem å sikre at barn ikke setter liv og helse på spill for å produsere den, sier Wurth. (©NTB)