Meny

Mæland: – Uforståelig at jeg ikke fikk informasjon før

Næringsminister Monica Mæland (H) måtte fredag inn og forklare seg for andre gang for Stortingets kontrollkomité om Vimpelcom-saken, der Telenor er største minoritetseier. Statsråden forvalter statens eierskap i Telenor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Næringsminister Monica Mæland (H) sier den eneste grunnen hun ser til at hun først ble informert av Telenor-styret i oktober 2015 i Vimpelcom-saken, var at det da hadde kommet inn en ny Telenor-leder.

Næringsministeren måtte fredag inn og forklare seg for andre gang for Stortingets kontrollkomité om Vimpelcom-saken, der Telenor er største minoritetseier. Statsråden forvalter statens eierskap i Telenor.

Tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser måtte trekke seg fra vervet i oktober 2015, etter at han hadde informerte Mæland om informasjon om Telenors håndtering av et varsel om mulig korrupsjon i Vimpelcom. Mæland mente hun burde ha fått denne informasjonen på et mye tidligere tidspunkt.

Les også: Telenor-sjefen mener Vimpelcom-varsleren ikke bør stå fram

Ny sjef

Statsråden pekte på at tidligere konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas har forklart at han fikk informasjon om forholdet allerede i mars 2014 og styreleder Aaser har forklart at han ble informert i desember 2014.

– Jeg forstår ikke hvorfor vi ikke fikk informasjonen allerede den gangen, og hvorfor ikke styret da jobbet videre med saken. Alle varselklokker burde ha ringt, uttalte Mæland under høringen.

Hun sier den eneste grunnen hun kan se for at styreleder Aaser informerte henne i oktober 2015, var at Sigve Brekke i mellomtiden hadde tiltrådt som ny konsernsjef i august.

Les også: Raja: – I verste fall har Kolberg bevisst løyet til oss

Mistet tillit

Aaser har forklart at han ikke varslet departementet tidligere fordi en juridisk utredning hadde konkludert med at Telenor ikke hadde brutt norsk lov i håndteringen av korrupsjonsvarslingen. Mæland uttalte at hun mente det var altfor slapt å slippe saken bare på bakgrunn av denne utredningen. Hun pekte på at den samme advokatrapporten også var grunnen til at Brekke slo alarm og utredet saken videre, kort tid etter at han tiltrådte.

Aaser uttalte at han følte seg som pianisten som var blitt skutt etter møte med Mæland.

– Den uttalelsen får stå på hans regning. Når viktig informasjon ikke kommer fram, så betyr det at jeg ikke har tillit til han og det har bare en utgang, kommenterte Mæland.

Les også: Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus