Meny

Høring i Vimpelcom-saken:

Lunder: Grunnløse påstander om korrupsjon

Følg høringen direkte her fra kl.9.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder sier han flere ganger snakket med daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas om transaksjonen som selskapet nå har innrømmet var korrupsjon.

Stortingets Vimpelcom-høring:

Disse kommer:

 • Næringsminister Monica Mæland (H)
 • Ekspedisjonssjef i Næringsdepartementets eierskapsavdeling Mette I. Wikborg
 • Tidligere næringsminister Trond Giske (Ap)
 • Nåværende Telenor-sjef Sigve Brekke
 • Styreleder i Telenor Gunn Wærsted
 • Tidligere styreleder i Telenor Svein Aaser
 • Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas
 • Deloitte: Advokat/partner Anne Helsingeng og partner Ingebret G. Hisdal
 • Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International
 • Tidligere Vimpelcom-direktør Jo Lunder
 • Advokat Gudmund Knudsen
 • Professor Tore Bråthen

Disse ble bedt om å møte, men kommer ikke:

 • Tidligere juridisk direktør i Telenor Pål Wien Espen
 • Tidligere finansdirektør i Telenor Richard Olav Aa
 • Telenor-direktør Ole Bjørn Sjulstad

Selv avviser Lunder alle anklager og sier siktelsen har vært en personlig katastrofe for ham.

– Jeg har ikke noe å skjule, og jeg ønsker full belysning av saken, innledet Lunder da han stilte til høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om Telenor-saken fredag.

Brev til Økokrim

I et følelsesladd innlegg fortalte Lunder at han torsdag sendte et brev til Økokrim på 66 sider som ifølge den tidligere Vimpelcom-sjefen beviser hans uskyld.

– Arrestasjonen og mistankene har vært en katastrofe for meg. Jeg har i dag ingen jobb eller verv, og dette er på grunn av de grunnløse påstandene fra Økokrim. Jeg opplever det som helt absurd at jeg er siktet for medvirkning til korrupsjon, sa han.

Lunder ble selv kontaktet av den ansatte som var utlånt fra Telenor, og som i 2011 varslet om bekymringer knyttet til Vimpelcoms kjøp av 4G-lisenser i Usbekistan.

– Da dro jeg i bremsen, sa Lunder til kontrollkomiteen.

Les også: Raja: – I verste fall har Kolberg bevisst løyet til oss

Snakket med Baksaas

Ifølge Lunder snakket han og Baksaas sammen om transaksjonen for første gang sent på høsten i 2012. Lunder hadde dessuten et møte med daværende Telenor-styreleder Svein Aaser om saken tidlig i 2013, opplyste han.

Han gjorde grundig rede for hvordan bekymringsmeldingen fra 2011 førte til en gjennomgang av saken.

– Hver gang dette ble diskutert, sa jeg «Fredrik, denne transaksjonen har vært gjort i henhold til antikorrupsjonsreglementet». Jeg forsikret ham om at vi hadde vurdert dette grundig, sa Lunder.

Som følge av gjennomgangen var det heller ikke naturlig for ham å fortelle Baksaas eller Aaser om bekymringsmeldingen fra 2011, la han til.

– Sofistikert svindel

Lunder beskrev korrupsjonen i Vimpelcom som systematisk og sofistikert svindel, utført av utro tjenere. Han viste til at sakskomplekset ble gransket både internt og eksternt en rekke ganger, men at svindelen ikke ble avdekket før amerikanske korrupsjonsgranskere hadde brukt to år på saken.

Lunder mener også at Telenor og selskapets ansatte har fått urimelig hard medfart i saken.

– Det er dokumentert at ingen har gjort noe kriminelt, sa Lunder, som la til at han på forhånd ble rådet av kommunikasjonsrådgivere ikke å stille i den åpne høringen.

Vimpelcom har erkjent å ha betalt nesten 1 milliard kroner i bestikkelser til postboksselskapet Takilant i Usbekistan i bytte mot lukrative telelisenser. I februar aksepterte selskapet en bot på om lag 6 milliarder kroner.

Kolberg: Ikke riktig

Telenors påstander om at taushetsplikt gjorde at de ikke kunne viderebringe opplysninger de fikk fra styret i Vimpelcom, er ikke riktige, framholdt kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) under fredagens høring.

– Det høringen så langt har vist, er at det er full klarhet i at det ikke er noe formelt til hinder for å informere eier på en ordentlig måte. Det kom helt tydelig fram, sier Kolberg til NTB.

Han advarer mot å drukne i juridiske spissfindigheter og viste til at korrupsjonssaken er en av de største i europeisk historie.

– Vi må få klarhet i hvorfor Telenor ikke snakket sant i forrige omgang. Det er en veldig alvorlig hendelse i norsk politisk liv at et statlig selskap forleder en statsråd til å gå til Stortinget med uriktige opplysninger, sa Kolberg.

Her forklarer Lunder seg:

Snakket med Baksaas om mistanker i 2012

Lunder sier han flere ganger snakket med Telenors daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas om transaksjonen som selskapet nå har innrømmet var korrupsjon.

Første gang Lunder og Baksaas snakket sammen om transaksjonen var sent høsten 2012, opplyste Lunder under høringen fredag.

Lunder hadde dessuten et møte med daværende Telenor-styreleder Svein Aaser om saken tidlig i 2013, opplyste Lunder.

– Du er klar over at både Aaser og Baksaas har sagt at de ikke har hørt om dette før i 2014?, fulgte Venstres Abid Raja opp.

– Jeg snakker nå om transaksjonen, ikke om bekymringsmeldingen, understreket Lunder.

Gjorde rede for bekymringsmeldingen

Han gjorde grundig rede for hvordan bekymringsmeldingen fra 2011 førte til en grundig gjennomgang av saken, både ved interne og eksterne krefter. Dermed var også saken ute av hodet, frem til det ble medieoppslag om den i 2012.

– Hver gang dette ble diskutert, sa jeg «Fredrik, denne transaksjonen har vært gjort i henhold til antikorrupsjonsreglementet». Jeg forsikret ham om at vi hadde vurdert dette grundig, sa Lunder.

Og ut fra den grundige vurderingen, var det heller ikke naturlig for ham å fortelle Baksaas eller Aaser om bekymringsmeldingen fra 2011, la han til.

Vimpelcom har erkjent å ha betalt nesten 1 milliard kroner i bestikkelser til postboksselskapet Takilant i Usbekistan i bytte mot lukrative telelisenser. I februar aksepterte selskapet en bot på om lag 6 milliarder kroner.

Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom, og høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité dreier seg om Næringsdepartementets eierskapsutøvelse i Telenor.

Les også: Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

Lundteigen: Hvem var varsleren?

Per Olaf Lundteigen (Sp) krevde å få oppgitt navnet på den som varslet om Vimpelcom-bestikkelsene i Usbekistan i 2011.

– Hvem var varsleren, spurte Lundteigen under utspørringen av tidligere Vimpelcom-sjef Lunder.

Men det spørsmålet fikk han ikke svar på.

– Vi vil ikke gjøre noe som kan skade etterforskningen, svare Lunder og hans advokat Cato Schiøtz, men skyndte seg å legge til at de vil oppgi navnet dersom det er greit for Økokrim.

I 2011 ble Lunder selv kontaktet av personen, en Telenor-ansatt som var utlånt til Vimpelcom, som først meldte fra om mulig korrupsjon i forbindelse med kjøpet av telelisenser i Usbekistan.

Komitémedlem Michael Tetzschner (H) advarte Lundteigen mot å presse mer for å få ut navnet.

– Det ville ikke være noe nytt høydepunkt i komiteens ærerike virksomhet om vi skulle presse frem dette navnet nå, sa Tetzschner, som dryppende av ironi ba Lundteigen heller stille spørsmålet på gata.

Les også: Kolberg: – Merkelig av Baksaas

Kolberg: - Må få klarhet i hvorfor Telenor ikke snakket sant:

Transparency International: Dette gjør korrupsjonssaker så vanskelig:

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus