Militær analyse: Norske styrker er blitt stadig mer offensive

<p>Norske styrker i utlandet har blitt stadig mer offensive og blir pålagt færre begrensninger i internasjonale operasjoner. Mandag 6. juni overleverer tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap) (bildet) sin evaluering av Norges krigføring i Afghanistan til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)</p>
Norske styrker i utlandet har blitt stadig mer offensive og blir pålagt færre begrensninger i internasjonale operasjoner. Mandag 6. juni overleverer tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap) (bildet) sin evaluering av Norges krigføring i Afghanistan til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Norske styrker i utlandet har blitt stadig mer offensive og blir pålagt færre begrensninger i internasjonale operasjoner. Det er konklusjonen i ny analyse fra Forsvarets høgskole som Klassekampen gjengir deler av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag 6. juni overleverer tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap) sin evaluering av Norges krigføring i Afghanistan til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Evalueringen tar for seg Norges sivile og militære rolle i landet fra 2001, og Godals utvalg har jobbet med rapporten siden januar i fjor.

Bare uker før har Forsvarets høgskole ferdigstilt en analyse av norsk krigføring i Kosovo, Afghanistan og Libya. Ifølge avisen konkluderer analysen med at Norge har gått fra å være en liten og forsiktig aktør i utenlandsoperasjoner, til å bli en offensiv og middels stor bidragsyter i Nato-sammenheng.

Analysen, som er skrevet av statsviter Gabriel Husby, har sett nærmere på bruken av norske jagerfly i utenlandsoperasjoner.

Husby har også studert hvilke restriksjoner og nasjonale begrensninger de norske kampflyene har måttet forholde seg til. Konklusjonen er at de norske styrkene har utviklet seg fra å ha «betydelige» begrensninger i Kosovo, via «moderate» begrensninger i Afghanistan, og til «fraværende» begrensninger i Libya.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus