Meny

Sør-Korea skjøt varselskudd mot skip fra nord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sørkoreanske marinen har skutt fem varselskudd mot en nordkoreansk patruljebåt som krenket grensen mellom de to landene.

Sør-Koreas forsvarsdepartement opplyser at hendelsen fant sted ved 7.30-tiden torsdag morgen og at patruljebåten raskt vendte tilbake til sin side av den maritime delelinjen som i praksis utgjør grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Nord-Korea anerkjenner ikke delelinjen, som den mener er ensidig fastsatt av de amerikanskledede FN-styrkene etter Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. De to landene er fortsatt formelt i krig, ettersom konflikten for over 60 år siden endte med en våpenhvileavtale, men ingen fredsslutning.

Grensekrenkelsen skjer samtidig som Nord-Korea legger press for å få til samtaler med sikte på å dempe den militære spenningen som har eskalert etter at nordkoreanerne gjennomførte en atomprøvesprengning i januar.

I en maratontale under partikongressen som nylig ble avholdt i Nord-Korea for første gang på over 35 år, kom leder Kim Jong-un med tilbud om militær dialog. Sør-Korea avviser forslaget og mener Kim ikke mener alvor, ettersom han fortsetter å drive frem det nordkoreanske atom- og rakettprogrammet.

Sør-Korea vil kunne delta i reell dialog dersom naboen i nord tar steg i retning atomavvæpning. Nord-Korea sier på sin side at det ikke er aktuelt å forhandle om landets atomvåpenarsenal.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus