Putin: – EU trenger Russland for å ha innflytelse i verden

<p>Russlands president Vladimir Putin reiser fredag på et to dagers besøk til Hellas. Her snakker han med franske forretningsfolk i Russland. Foto: Sergej Karpukhin (Reuters / NTB scanpix)</p>
Russlands president Vladimir Putin reiser fredag på et to dagers besøk til Hellas. Her snakker han med franske forretningsfolk i Russland. Foto: Sergej Karpukhin (Reuters / NTB scanpix)

For å kunne spille en rolle i verden er EU avhengig av å samarbeide med Russland, mener president Vladimir Putin, som er klar for sitt første besøk i EU på nesten et år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– En rettmessig stilling for det gamle kontinentet i de nye internasjonale realitetene kan kun sikres ved å kombinere kapasiteten til alle europeiske land, deriblant Russland, sier Putin i et intervju med den greske avisen Kathimerini.

– Vi mener at vårt forhold til EU ikke står overfor noen problemer som vi ikke kan løse, føyer han til og tar til orde for at forholdet mellom EU og Russland bør preges av «en sann respekt for hverandres meninger og interesser».

Les også: Ukraina og Russland diskuterer fangeutveksling

Sist gang Putin besøkte et EU-land, var i juni i fjor. Da gikk turen til Italia. Fredag innleder han et to dager langt besøk i Hellas, der han blant annet skal ha samtaler med statsminister Alexis Tsipras og delta på en tusenårsmarkering for russisk tilstedeværelse i det berømte ortodokse klosteret på Mount Athos nord i Hellas.

Forholdet mellom EU og Russland er for tiden anspent på grunn av konflikten i Øst-Ukraina. Sanksjonene som europeiske land har innført mot Russland i den forbindelse, gjelder frem til juli. Skal de forlenges, må alle EU-landene være enige.

Les også: Putin: – Vi har gjort alt feil

Hellas er blant de EU-landene som har nære kulturelle og historiske bånd til Russland. Det antas at greske myndigheter ba om finansiell støtte fra Russland da Hellas var på randen av konkurs i fjor, men russiske tjenestemenn har avvist dette.

Les også: Putin håper på normalisering med EU og Ukraina

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus