Styrer USAs atomvåpen med floppydisker

Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere funksjoner i USAs atomvåpenprogram styres med hjelp av floppydisker – datateknologi utviklet på 1970-tallet, som for lengst er blitt foreldet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du i det hele tatt husker floppydisker – og hvor stor du mener en standarddisk er – sier ikke så rent lite om hvor gammel du er og hvor lenge du har brukt dataverktøy. Den amerikanske riksrevisjonen har funnet opptil flere systemer som er så gammeldags at det skaper bekymring.

Et kommandosystem i forsvarsdepartementet kjører på en IBM Series 1 datamaskin – en modell som kom ut i 1976 og som bruker 8-tommers floppydisker. Dette systemet «koordinerer operative funksjoner i USAs atomstyrker, slik som interkontinentale missiler, bombefly og tankfly».

Gerald Ford var president da den aktuelle IBM-maskinen kom på markedet. Siden den gang har USA byttet president seks ganger, men de har altså ikke byttet ut 8-tommersdiskene.

– Systemet er fortsatt i bruk fordi det, kort sagt, fortsatt fungerer. Likevel er planen å skifte ut floppydiskene innen utgangen av 2017 for å unngå problemer knyttet til at teknologien blir utdatert, sier oberstløytnant Valerie Henderson i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellers i markedet ble 8-tommersversjonen etter hvert erstattet av 5,25-tommersdisketter – som regel uttalt fem-og-en-kvarttomsdiskett – og deretter den stive 3,5-tommersdisketten som var stiv og dermed ikke lenger hadde bøyeligheten som ga floppydisken dens engelske navn. Fra 2007 var det sjelden å se nye datamaskiner med diskettstasjon, etter hvert som CD-er, USB-pinner og andre lagringsmedier tok over.