De siste sanksjonene mot Liberia opphevet

Et enstemmig Sikkerhetsråd har opphevet de siste FN-sanksjonen mot Liberia i det som oppfattes som et tegn på støtte til fredsprosessen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdagens vedtak innebærer at forbudet mot å selge våpen til væpnede grupper i landet opphører, samtidig som komiteen som skulle overvåke at sanksjonene ble fulgt naturlig nok også legges ned.

Generalsekretær Ban Ki-moon sier opphevingen er «nok et signal på de viktige fremskrittene som er gjort i Liberia og regionen for å opprettholde stabiliteten». USAs viseambassadør til FN, David Pressman, sier vedtaket er en «feiring» av Liberias overgang til fred og sikkerhet mer enn tolv år etter slutten på en «brutal borgerkrig».

De første FN-sanksjonene ble innført i 2001, da Sikkerhetsrådet forbød handel med våpen og diamanter for å hindre regjeringene i å bruke inntekter fra slik handel til krigføring. I 2003 ble det også lagt restriksjoner på handelen med tømmer, som er en viktig eksportvare for Liberia. Tømmer- og diamanthandelen ble tillatt igjen i henholdsvis 2006 og 2007.

Halvparten av landets tre millioner innbyggere ble drevet på flukt og 200.000 mennesker ble drept i de to borgerkrigene i landet. Selv om regjeringen nylig har plassert sikkerhetsstyrker lang grensen, sier eksperter at «sikkerhetsapparatet er svakt, grunnet driftsproblemer, stramme budsjetter og mangel på skikkelig utstyr».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus