Frp skaper forvirring hos samarbeidspartiene

KrFs Hans Olav Syversen mener Frps stortingsgruppe taler sin egen partileder midt imot og vil vite hva partiet egentlig mener om flypassasjeravgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frps stortingsgruppe samlet seg onsdag om et innspill om at de vil jobbe for å fjerne flypassasjeravgiften under forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

– Vi har sett på vedtaket og vi hørte finansministeren i spørretimen. Nå har vi behov å få avklart hva som er regjeringspartienes holdning til denne saken. Så skal vi respondere, sier Syversen til NTB.

– Det er spesielt at stortingsgruppa til Frp går rett imot det som er sagt av partilederen i Stortinget noen timer før, sier Syversen, som er Krfs fungerende parlamentariske leder.

Han hadde et møte med Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik onsdag kveld om saken. De to partiene forhandler med regjeringspartiene Frp og Høyre om revidert nasjonalbudsjett.

Les også: Venstre anklager Ap og Sp for rå populisme i Rygge-saken

Jensen: – Beskjeden avgift

Flypassasjeravgiften skal innføres allerede om en uke. Tirsdag kom nyheten om at styret i Rygge flyplass vil legge ned driften, etter at Ryanair har sagt de ikke vil bruke flyplassen lenger. Det betyr at 1.000 arbeidsplasser går tapt.

Saken var tema i spørretimen onsdag. Da forsvarte finansminister og Frp-leder Siv Jensen avgiften, som hun kalte «beskjeden».

– Denne avgiften ble vedtatt av Stortinget før jul. Den har vært ute på høring, og det er en avgift som er på linje med passasjeravgifter innført i en rekke andre europeiske land, herunder Tyskland og Storbritannia, og er dermed heller ikke ukjent for flyselskapene, sa Jensen.

Les også: Tror Ryanair ville ha kuttet på Rygge uansett

– Som planlagt

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten har lite tro på avgiften kan kuttes ut nå.

– Jeg forholder meg til at det går som planlagt med innføring av avgiften fra 1. juni, sier Flåtten til NTB.

Han mener det blir kjempevanskelig å eventuelt finne andre inntekter som kan dekke opp for bortfallet av inntekter, og antyder at det ikke er aktuelt. Flåtten påpeker at avgiften er en del av budsjettet som ble vedtatt i fjor.

– Det er bare regjeringens jobb å gjennomføre det, sier han.

Frps to representanter fra Østfold Erlend Wiborg og Ulf Leirstein jublet onsdag etter at stortingsgruppa sluttet seg til det som formelt er et innspill, og ikke et vedtak, til forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett.

En enstemmig stortingsgruppe stiller seg bak standpunktet, bekrefter Wiborg overfor NTB.

– Det viktigste for oss er å redde fortsatt drift ved Moss Lufthavn Rygge. Det kan skje gjennom å fjerne flypassasjeravgiften, ved å endre avgiften eller å se på rammevilkårene for private flyplasser i Norge, sier Wiborg.

Han mener dette er en sak av nasjonal betydning, for å sikre konkurranse med det statlige flyplasselskapet Avinor.

Les også: Rygge-ansatte vil aksjonere til siste stund

«Uheldige konsekvenser»

Wiborg sier at avgiften ble tatt inn med en klausul om å vurdere den på nytt dersom den skulle vise seg å få vesentlige uheldige konsekvenser.

– Med styrevedtaket om å avvikle dersom Ryanair gjør alvor av å legge ned basen på Rygge, mener jeg at vi har fått et klart svar på det punktet, sier Wiborg til NTB.

Verken Frps finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi eller Venstres Terje Breivik vil kommentere saken overfor NTB onsdag ettermiddag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus