Siv Jensen: – Ingen norske flyplasser legges ned på grunn av flypassasjeravgiften

Siv Jensen og Jonas Gahr Støre barket sammen i spørretimen på Stortinget. Se video.

Finansminister Siv Jensen (Frp) er forundret over Aps plutselige omsorg for flyselskapet Ryanair. Hun avviser at det er den nye passasjeravgiften som gjør at flyplassen på Rygge står i fare for å legges ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre barket sammen om Rygge flyplass og Ryanair under Stortingets spontanspørretime onsdag.

Tirsdag kveld kom nyheten om at styret på Rygge sivile lufthavn trolig legges ned fra 1. november, noe som gjør at rundt 1.000 ansatte vil miste jobben. Styret legger skylden på regjeringens flypassasjeravgift.

I februar ble det kjent at Ryanair ville si opp avtalen om base på Rygge, dersom flypassasjeravgiften ble innført.

– Ber regjeringen snu

I spørretimen anklaget Støre regjeringen for dårlig politisk håndverk og for å innføre en avgift med en tvilsom klimaeffekt.

Han mener det er betegnende at regjeringen først nå sier de vil skaffe seg en oversikt over situasjonen og snakke med de ansatte, og ber regjeringen vurdere andre alternativer til den nye avgiften.

– Det er ennå ikke for sent. Stortinget har ikke vedtatt revidert budsjett. De 1.000 arbeidsplassene kan fortsatt reddes hvis Frp er villig til å svelge stoltheten og snu i en sak som er kommet aldeles galt ut, sier Støre.

Bakgrunn: – Kroken på døra for flyplassen på Rygge

Overrasket

Siv Jensen sier hun er overrasket over Aps plutselige omsorg for Ryanair og peker på at flere Ap-politikere tidligere har tatt til orde for å boikotte selskapet. Hun er også tydelig på at hun ikke tror det er passasjeravgiften som er grunnen til at flyplassen nå må legge ned.

– I dette tilfellet handler det om at Ryanair ikke lenger ønsker å benytte seg av Rygge flyplass. De sier det er på grunn av avgiften, men det ser altså ikke ut å hindre dem fra å bruke andre flyplasser i Norge.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum peker på at dersom Rygge legges ned, vil rundt 1.000 arbeidsplasser i Østfold stå i fare.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Krisemøte på Rykke: – Rygge er ikke liv laga:

Les også: Bjørn Kjos: – Legg flyseteavgiften til de tomme setene

– Versting

– Det som nå skjer, er uansvarlighet. Hvorfor er det så viktig å trumfe gjennom en avgiftspolitikk som rammer så mange, spurte han i spørretimen.

Han fikk svar fra Venstre-leder Trine Skei Grande, som har kjempet hardt for å få innført flypassasjeravgiften.

– Ryanair en av verstingene i europeisk flytrafikk. Arbeiderpartiet lar Ryanair diktere norsk avgiftspolitikk og norsk miljøpolitikk, slo hun fast.

Les også:

Rygge-ansatte vil aksjonere til siste stund

Høyre-folk trekker seg i protest mot flyseteavgiften

Østlandets flyplasskapasitet skal kartlegges

Personvernpolicy