Valg av storkommune splitter innbyggerne

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når innbyggerne må velge hvilken nabokommune de skal slå seg sammen med, spriker synspunktene i alle retninger. Andre gir blaffen og lar være å stemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Namdalseid og Fosnes er det flertall for den nye storkommunen Midtre-Namdal, mens en av de andre aktuelle for sammenslåingen, Flatanger, har flertall for å bestå som egen kommune.

Den nye Midtre Namdal kommune kan komme til å bestå av Namsos, Fosnes, Overhalla, Namdalseid, Flatanger og Høylandet.

I Flatanger vil 74 prosent beholde kommunen som selvstendig, ifølge Kommunal Rapport.

I Namdalseid og Fosnes er det henholdsvis 62 og 74 prosent for en storkommune. For de siste kommunene er resultatet så langt ikke kjent.

I Namsos er det ikke folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse viser at 71 prosent er positive til en sammenslåing.

I Snåsa kommune sier 70 prosent nei til en sammenslåing med Steinkjer, mens det ifølge forhåndsstemmene er flertall for tilsvarende sammenslåing i Verran. Forhåndsstemmene i Steinkjer tilsier sammenslåing, ifølge Trønder-Avisa. Der har imidlertid valgdeltakelsen vært lav.

Les også: Sanner åpnet for at kommuner kan kjøpe seg bedre tid

Mest nei i Nordhordland

I Modalen sier hele 96 prosent av dem som stemte, et kommunen bør forbli selvstendig. Bare i to av de andre som er aktuelle for nye Nordhordland kommune er det flertall.

Lindås, Radøy, Meland, Fedje, Gulen, Austrheim, Modalen og Masfjorden holder alle rådgivende folkeavstemninger mandag.

Det er flertall for sammenslåing i Lindås (69 prosent) og Radøy (51 prosent), melder Bergens Tidende.

Flertall mot sammenslåing er det i Fedje (83 prosent), Gulen (57 prosent), Austrheim (73 prosent), Modalen (96 prosent) og Masfjorden (73 prosent). Det jevneste resultatet kom i Meland kommune, der 50,9 prosent sier nei til storkommune.

I Meland kommune var deltakelsen så lav som 36,6 prosent.

– Jeg trodde det skulle bli større nei-flertall siden det var såpass lav deltakelse, sier ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

Les også: Ordfører kalte politisk motstander hestkuk

Voss sa ja til sammenslåing

I Voss kommune har det vært en innbyggerundersøkelse, der 70 prosent sa ja til sammenslåing med en eller flere nabokommuner. Det er aktuelt for Hordaland-kommunen Voss å slå seg sammen med Granvin, Vik og Aurland, de to siste i Sogn og Fjordane.

Voss-alternativet fikk imidlertid bare 41 prosent oppslutning i Granvin. Der er det et flertall på 58 prosent for å bli en del av Indre Hardanger sammen med Eidfjord, Ulvik og Ullensvang.

Til sammen 31 kommuner i en rekke fylker har rådgivende folkeavstemninger mandag, blant dem byene Narvik og Steinkjer.

Hele 90 prosent av dem som stemte i Hattfjelldal i Nordland mandag, sa nei kommunesammenslåing. Også i flere andre kommuner rundt om i landet er det klart flertall for å bestå som egne kommuner.

I Grane, som er aktuell for sammenslåing med Hattfjelldal, sa 78 prosent nei til sammenslåing, ifølge Kommunal Rapport.

I Østfold-kommunen Spydeberg sa 68 prosent nei til sammenslåing med en eller flere av Askim, Eidsberg, Hobøl, Trøgstad og Marker.

Av dem som stemte i Seljord i Telemark, sa 78 prosent nei til sammenslåing med Kviteseid, mens 72 prosent i Kviteseid sa nei.

Også i Narvik var det rådgivende folkeavstemning, men resultatet foreligger først senere mandag kveld.

Les også: 155 kommuner vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing

Voss sa ja til sammenslåing

I Voss kommune vil 70 prosent av dem som stemte mandag, ha sammenslåing med en eller flere nabokommuner, mens flere av nabokommunene vil ha andre partnere.

Det er aktuelt for Hordaland-kommunen Voss å slå seg sammen med Aurland, Granvin og Vik.

Ifølge Bergens Tidende er det imidlertid et flertall på 58 prosent i Granvin for å bli en del av Indre Hardanger sammen med Eidfjord, Ulvik og Ullensvang. Voss-alternativet fikk bare 41 prosent. I Ulvik har 57,4 prosent stemt ja til Indre Hardanger.

Til sammen 31 kommuner i en rekke fylker har rådgivende folkeavstemninger mandag, blant dem byene Narvik og Steinkjer.

Kommunesammenslåing

* Kommunereformen innebærer omfattende sammenslåinger av dagens 428 kommuner innen 2017.

* Kommunene har frist på seg til 1. juli 2016 med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing.

* Kommuner som ikke vil slå seg sammen, risikerer å bli tvangssammenslått eller bli pålagt å samarbeide med andre. Det er Stortinget som tar de endelige beslutningene om dette, basert på regionale hensyn.

* Stortingets behandling skjer etter at regjeringen har lagt fram en proposisjon om en helhetlig kommunestruktur for Stortinget våren 2017.

* Hele reformen skal være på plass innen 1. januar 2020.

* Mandag hadde 31 kommuner i en rekke fylker folkeavstemninger. Til sammen skal innbyggerne i 162 kommuner gå til urnene.

* Valgoppslutningen har variert fra under 20 prosent til opp mot 75 prosent av de stemmeberettigede. (Kilde: NTB, Distriktssenteret) (©NTB)

Personvernpolicy