Meny

Valg av storkommune splitter innbyggerne

Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når innbyggerne må velge hvilken nabokommune de skal slå seg sammen med, spriker synspunktene i alle retninger. Andre gir blaffen og lar være å stemme.

I Namdalseid og Fosnes er det flertall for den nye storkommunen Midtre-Namdal, mens en av de andre aktuelle for sammenslåingen, Flatanger, har flertall for å bestå som egen kommune.

Den nye Midtre Namdal kommune kan komme til å bestå av Namsos, Fosnes, Overhalla, Namdalseid, Flatanger og Høylandet.

I Flatanger vil 74 prosent beholde kommunen som selvstendig, ifølge Kommunal Rapport.

I Namdalseid og Fosnes er det henholdsvis 62 og 74 prosent for en storkommune. For de siste kommunene er resultatet så langt ikke kjent.

I Namsos er det ikke folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse viser at 71 prosent er positive til en sammenslåing.

I Snåsa kommune sier 70 prosent nei til en sammenslåing med Steinkjer, mens det ifølge forhåndsstemmene er flertall for tilsvarende sammenslåing i Verran. Forhåndsstemmene i Steinkjer tilsier sammenslåing, ifølge Trønder-Avisa. Der har imidlertid valgdeltakelsen vært lav.

Les også: Sanner åpnet for at kommuner kan kjøpe seg bedre tid

Mest nei i Nordhordland

I Modalen sier hele 96 prosent av dem som stemte, et kommunen bør forbli selvstendig. Bare i to av de andre som er aktuelle for nye Nordhordland kommune er det flertall.

Lindås, Radøy, Meland, Fedje, Gulen, Austrheim, Modalen og Masfjorden holder alle rådgivende folkeavstemninger mandag.

Det er flertall for sammenslåing i Lindås (69 prosent) og Radøy (51 prosent), melder Bergens Tidende.

Flertall mot sammenslåing er det i Fedje (83 prosent), Gulen (57 prosent), Austrheim (73 prosent), Modalen (96 prosent) og Masfjorden (73 prosent). Det jevneste resultatet kom i Meland kommune, der 50,9 prosent sier nei til storkommune.

I Meland kommune var deltakelsen så lav som 36,6 prosent.

– Jeg trodde det skulle bli større nei-flertall siden det var såpass lav deltakelse, sier ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

Les også: Ordfører kalte politisk motstander hestkuk

Voss sa ja til sammenslåing

I Voss kommune har det vært en innbyggerundersøkelse, der 70 prosent sa ja til sammenslåing med en eller flere nabokommuner. Det er aktuelt for Hordaland-kommunen Voss å slå seg sammen med Granvin, Vik og Aurland, de to siste i Sogn og Fjordane.

Voss-alternativet fikk imidlertid bare 41 prosent oppslutning i Granvin. Der er det et flertall på 58 prosent for å bli en del av Indre Hardanger sammen med Eidfjord, Ulvik og Ullensvang.

Til sammen 31 kommuner i en rekke fylker har rådgivende folkeavstemninger mandag, blant dem byene Narvik og Steinkjer.

Hele 90 prosent av dem som stemte i Hattfjelldal i Nordland mandag, sa nei kommunesammenslåing. Også i flere andre kommuner rundt om i landet er det klart flertall for å bestå som egne kommuner.

I Grane, som er aktuell for sammenslåing med Hattfjelldal, sa 78 prosent nei til sammenslåing, ifølge Kommunal Rapport.

I Østfold-kommunen Spydeberg sa 68 prosent nei til sammenslåing med en eller flere av Askim, Eidsberg, Hobøl, Trøgstad og Marker.

Av dem som stemte i Seljord i Telemark, sa 78 prosent nei til sammenslåing med Kviteseid, mens 72 prosent i Kviteseid sa nei.

Også i Narvik var det rådgivende folkeavstemning, men resultatet foreligger først senere mandag kveld.

Les også: 155 kommuner vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing

Voss sa ja til sammenslåing

I Voss kommune vil 70 prosent av dem som stemte mandag, ha sammenslåing med en eller flere nabokommuner, mens flere av nabokommunene vil ha andre partnere.

Det er aktuelt for Hordaland-kommunen Voss å slå seg sammen med Aurland, Granvin og Vik.

Ifølge Bergens Tidende er det imidlertid et flertall på 58 prosent i Granvin for å bli en del av Indre Hardanger sammen med Eidfjord, Ulvik og Ullensvang. Voss-alternativet fikk bare 41 prosent. I Ulvik har 57,4 prosent stemt ja til Indre Hardanger.

Til sammen 31 kommuner i en rekke fylker har rådgivende folkeavstemninger mandag, blant dem byene Narvik og Steinkjer.

Kommunesammenslåing

* Kommunereformen innebærer omfattende sammenslåinger av dagens 428 kommuner innen 2017.

* Kommunene har frist på seg til 1. juli 2016 med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing.

* Kommuner som ikke vil slå seg sammen, risikerer å bli tvangssammenslått eller bli pålagt å samarbeide med andre. Det er Stortinget som tar de endelige beslutningene om dette, basert på regionale hensyn.

* Stortingets behandling skjer etter at regjeringen har lagt fram en proposisjon om en helhetlig kommunestruktur for Stortinget våren 2017.

* Hele reformen skal være på plass innen 1. januar 2020.

* Mandag hadde 31 kommuner i en rekke fylker folkeavstemninger. Til sammen skal innbyggerne i 162 kommuner gå til urnene.

* Valgoppslutningen har variert fra under 20 prosent til opp mot 75 prosent av de stemmeberettigede. (Kilde: NTB, Distriktssenteret) (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus