Meny

Presidentvalget i Østerrike avgjort:

Grønn mann slo ut høyrepopulist og blir president i Østerrike

KANDIDATENE: Norbert Hofer (til høyre) fra det ytterliggående Østerrikes Frihetsparti (FPÕ) og De grønnes Alexander Van der Bellen i svært så jevnt løp. Foto: Florian Wieser / Epa/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexander Van der Bellen har vunnet over høyrepopulistiske Norbert Hofer i presidentvalget i Østerrike.

Den niende forbundspresidenten i Østerrike heter Alexander Van der Bellen. Det slo innenriksminister Wolfgang Sobotka fast kvart over fire mandag, melder avisa Kurier.

Utfallet var hårfint: 50,3 prosent av stemmene gikk til Van der Bellen, 49,7 prosent til motkandidaten, den høyrepopulistiske Norbert Hofer. En halv time tidligere ble tallene oppgitt å ligge enda tettere.

De Grønnes Alexander Van der Bellens (72) hårfine triumf over høyrepopulisten Norbert Hofer (45) er en seier for det offisielle Europa, mener Østerrike-kjenner.

– Det offisielle Østerrike er veldig lettet over å slippe det ytre høyrestempelet de har fått en del ganger før, sier Pål Veiden, førsteamanuensis i sosiologi ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Bare 31.000 stemmer skilte de to da alle stemmene var telt opp etter den østerrikske valgthrilleren, ifølge nyhetsbyrået AP.

– Selvsagt er jeg skuffet. Jeg ville med glede ha ledet vårt fantastiske land som president, skriver Hofer fra det innvandringskritiske partiet Frihetspartiet (FPÖ) Facebook.

Høyrepopulistisk rekord

Han påpeker at valgkampen har vært «en investering i framtida».

Med 49,7 prosent av stemmene har nemlig 45 år gamle Hofer fått støtte fra over to millioner velgere.

– Dette er en halv seier for høyrepopulistene. De slo alle rekorder, klarte nesten å vinne med en enorm oppslutning, og har mobilisert voldsomt fram mot neste parlamentsvalg, sier Østerrike-kjenner Veiden til NTB.

De Grønnes Van der Bellen fikk 50,3 prosent av stemmene, ifølge AFP. 72-åringen blir den første presidenten i landet siden andre verdenskrig som ikke kommer fra kristendemokratene ÖVP eller sosialdemokratiske SPÖ.

«Bestefar grønn»

Den pensjonerte økonomiprofessoren nyter imidlertid stor respekt langt utenfor sitt eget parti.

– Han er en slags «bestefar grønn», forteller Veiden, som plasserer den nye presidenten lenger til venstre enn Norges statsminister.

Partiet De Grønne i Østerrike beskriver han som en slags blanding av norske Venstre, Høyre, SV og AP.

Presidenten i Østerrike har tradisjonelt lite makt og er mest en symbolsk figur. Den reelle makten ligger hos den ferske statsministeren Christian Kern fra SPÖ.

– Det avgjørende framover blir hvordan De Grønne utnytter valgseieren. Kanskje kan vi se for oss en mulig rødgrønn koalisjon ved parlamentsvalget om to år, sier Veiden.

Stor interesse

Presidentvalget i Østerrike ble sett på som en målestokk på den økende euroskeptiske og innvandringskritiske bølgen i Europa og følges derfor med stor interesse også i utlandet.

Hofers store oppslutning er nok et tegn på framgangen til euroskeptiske og innvandringsfiendtlige partier i Europa. Mange regner det som et varsel på hva som kan skje i resten av Europa, spesielt etter at flyktningkrisen og vedvarende arbeidsledighet har gitt ytterliggående høyrepartier ekstra vind i seilene.

Solheim gratulerer

Resultatet i Østerrikes presidentvalg bekrefter en dyp splittelse i befolkningen, spesielt i synet på EU, påpeker Veiden.

– Folket er delt mellom by og land, akademikere og det vi kan kalle arbeidsfolk. Industriarbeiderklassen har stemt på Hofer, og akademikere og særlig folk i Wien har stemt på Van der Bellen.

Erik Solheim, som nylig ble utnevnt til leder for FNs miljøprogram UNEP, gratulerer Van der Bellen.

– Det er inspirerende at Østerrike velger en grønn president, skriver den tidligere statsråden på Twitter.

Også Frankrikes statsminister Manuel Valls er lettet over at Van der Bellen vant over den høyrepopulistiske Hofer, melder AFP.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus