Kommunesammenslåing: Sanner stoler på lokalpolitikerne

<p>Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) understreker at prosessen med kommunesammenslåinger går videre som planlagt til tross for sprikende resultater og varierende oppslutning. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)</p>
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) understreker at prosessen med kommunesammenslåinger går videre som planlagt til tross for sprikende resultater og varierende oppslutning. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Prosessen med å få kommuner over hele landet til å slå seg sammen går videre som planlagt. Sprikende resultater og mange nei affiserer ikke kommunalminister Jan Tore Sanner (H) det minste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frem mot 1. juli skal 162 kommuner landet rundt avgjøre om de skal slå seg sammen med andre kommuner for å enten bli litt større eller inngå i en storkommune.

Prosessen har ikke akkurat gått på skinner. Mange har sagt nei til sammenslåing, og i de kommunene som har valgt folkeavstemning, er deltakelsen svært varierende, fra langt under 20 prosent til opp mot 75 prosent.

Les også: Sanner åpnet for at kommuner kan kjøpe seg bedre tid

Går som planlagt

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) er likevel ikke urolig for at prosessen ikke skal gå videre som planlagt.

– Jeg registrerer at resultatene er sprikende. Noen steder har fått et klart råd om å si ja, andre om å si nei. Debatten om hvordan de skal rigge seg for fremtiden pågår fortsatt over hele landet, og jeg har tiltro til at lokalpolitikerne nå i neste omgang viser lederskap og foretar de riktige vurderingene, sier Sanner til NTB.

Både regjeringen og Sanner ville ha foretrukket at kommunene benyttet innbyggerundersøkelser istedenfor folkeavstemninger.

– Det ville gi et mer representativt utvalg og et bedre beslutningsgrunnlag. Det er kommunene selv som har valgt å avholde folkeavstemninger, sier Sanner.

Han understreker at det nå er opp til lokalpolitikerne selv å ta et selvstendig ansvar og ta innbyggernes råd med i vurderingen når avgjørelsen skal tas.

Både regjeringen og Stortinget vil at sammenslåingsprosessen er basert på frivillighet, men har samtidig mulighet til å gå inn og vedta sammenslåinger.

Les også: Troen på kommunesammenslåing nesten halvert

Ikke mer tidsbruk

Kommunalministeren har tidligere åpnet for at kommuner som trenger mer tid på å komme frem til en løsning frivillig kan få en liten utsettelse via fylkesmannen, men er samtidig klar på at hovedprosessen vil gå som planlagt.

– Vi har diskutert behovet for sammenslåinger siden 90-tallet, med bakgrunn i at mange kommuner er for små for de oppgavene de har, særlig med tanke på omsorgstjenester. Større kommuner vil kunne begrense sentraliseringen, mener han og understreker at 1. juli er siste frist for frivillig sammenslåing.

Deretter er det landets fylkesmenn som overtar stafettpinnen. Stortinget får saken til behandling neste vår, hvis alt går som planlagt.

Les også: Kommunereformen kan løse opp Sogn og Fjordane

– Respektløst

SVs Karin Andersen legger ikke fingrene imellom når hun kritiserer kommunalministeren.

– Sanner viser mangel på respekt for folk når han ikke tar inn over seg at folk sier nei eller er likegyldige, sier Andersen.

Hun er ikke enig i Sanners argument for at større kommuner vil være positivt for å unngå sentralisering.

– De tunge sentraliseringstrendene snus ikke av kommunesammenslåing, tvert imot, vil de forsterkes, sier hun, og mener at Sanners iver etter å gjennomføre sammenslåingen som planlagt er et «råkjør som har gjort at han har kjørt reformen i grøfta».

Mandag er det hele 31 kommuner i seks fylker som arrangerer folkeavstemning om kommunesammenslåing.

Les også: Ordførere beskylder Sanner for tvangssammenslåing

Personvernpolicy