Meny

Finansminister med ny Brexit-advarsel

Storbritannias finansminister, George Osborne. Foto: Paul Hackett (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En måned før britene skal si sin mening om fortsatt EU-medlemskap, kommer finansminister George Osborne med en ny advarsel om at utmelding vil føre til en økonomisk nedtur.

Beregninger utført av finansdepartementet viser at Storbritannia vil oppleve en «umiddelbar og dyp økonomisk rystelse» dersom landet går ut av unionen.

– Med nøyaktig en måned igjen til folkeavstemningen, må folk spørre seg selv om de med viten og vilje kan stemme for resesjon, sier Osborne i en uttalelse som følger med tallene fra departementet.

Les også: Dette kan skje om brexit blir et faktum

I beregningen skisseres to scenarioer: et «sjokk» eller et «alvorlig sjokk». Det første innebærer at den britiske økonomien etter to år vil være 3,6 prosent mindre verdt enn dersom britene forblir EU-medlemmer. Det «alvorlige sjokket» innebærer en svekkelse på 6 prosent. Tidligere har departementet anslått at britisk økonomi vil være 6 prosent svakere i 2030 ved utmelding.

Både Osborne og statsminister David Cameron tilhører den EU-positive delen av det konservative regjeringspartiet og har kommet med flere advarsler mot negative konsekvenser av å forlate unionen. Osborne har blant annet sagt at boligprisene vil falle, mens matprisene vil stige. Også sentralbanksjef Mark Carney og Det internasjonale pengefondet har advart mot alvorlige konsekvenser for britisk økonomi.

Den konservative politikeren Iain Duncan Smith, som tilhører den såkalte Brexit-siden – de som vil ha Stobritannia ut av EU – mener departementets beregninger «ikke er en ærlig vurdering».

Les også:

Juncker om Brexit: «Desertørene» vil ikke bli tatt godt imot

Cameron hyret næringslivsgiganter til skrekkpropaganda om Brexit

Alex Salmond vil ha slutt på skremsler for å få britene til å forbli i EU

Trump støtter «Brexit»

EU planlegger rask brexit før nye bånd knyttes

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus