Kun én av syv kommuner stemte ja til sammenslåing

Kun 16,7 prosent av innbyggerne i Vågå kommune stemte ja til en sammenslåing med nabokommunen Sel.
Kun 16,7 prosent av innbyggerne i Vågå kommune stemte ja til en sammenslåing med nabokommunen Sel. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Fron var den eneste kommunen der det var flertall for å slå seg sammen med nabokommunene i søndagens folkeavstemninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i syv kommuner i Oppland strømmet til urnene for å stemme ja eller nei til sammenslåingene regjeringen har etterspurt i sin kommunereform. Svaret ble et tydelig nei.

– Det er vanskelig å si hvorfor Nord-Fron og Ringebu stemte nei til en sammenslåing med oss. Vi er glad i nabokommunene våre, men nå må dette drøftes fremover, sier ordfører Ole Tvete Muriteigen (Sp) i Sør-Fron til NTB.

– Ikke overraskende

Ifølge Gudbrandsdølen Dagningen var 73,5 prosent av innbyggerne i Sør-Fron for en sammenslåing med nabokommunene, mens det i Nord-Fron og Ringebu kun var 37,6 og 25,7 prosent av innbyggerne som stemte for at de tre kommunene skulle slås sammen til en større enhet.

– Resultatet var ikke overraskende, men jeg hadde håpet på at flere skulle stemme ja fordi det politiske flertallet ønsker det, sier ordfører Rune Støstad (Ap) i Nord-Fron kommune til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at kommunestyret bestående av Frp, Høyre og Arbeiderpartiet nå vil gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.

– Signalet fra folkeavstemningen er tydelig, men jeg vil ikke forskutterte om det vil bli en sammenslåing eller ei, sier Støstad.

I Sør-Fron kommune lå valgdeltakelsen på 46,6 prosent, mens den lå på 49,4 prosent i Nord-Fron og 54,8 prosent i Ringebu.

Nei fra Lom og Skjåk

I Lom og Skjåk kommune stemte henholdsvis 76 og 76,9 prosent av innbyggerne mot en sammenslåing.

– Det var dette vi ønsket. Prosessen fra regjeringen har her blitt oppfattet som utydelig og umoden, og en sammenslåing ville fått store negative konsekvenser for både Skjåk og Lom kommune, sier ordfører Elias Sperstad (Sp) i Skjåk kommune til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kun 20,5 prosent av innbyggerne i Skjåk stemte ja til en sammenslåing, mens 2,6 prosent stemte blankt. Valgoppslutningen i kommunen lå på 59,6 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

914 av de 1.938 stemmeberettigede i Lom stemte søndag, og valgdeltakelsen lå dermed på 47 prosent. Kun 21 prosent stemte ja, mens 3 prosent endte opp med å avlegge blanke stemmer.

Klart flertall i Vågå og Sel

81,6 prosent av innbyggerne i Vågå kommune stemte nei til sammenslåing med Sel kommune i Oppland. Sel kommune svarte med samme mynt: 59,5 prosent av innbyggerne stemte imot en sammenslåing.

– Det vi i Arbeiderpartiet hele tiden har sagt, er at vi skal følge folket i dette spørsmålet, så til tross for at vi hadde ønsket oss et ja, vil vi nå jobbe for et nei i kommunestyret, sier ordfører Iselin Jonassen (Ap) i Vågå kommune til NTB.

Kun 16,7 prosent av innbyggerne i Vågå stemte ja til en sammenslåing, mens 1,7 prosent stemte blankt. I Sel sto ja-siden litt sterkere med 36,2 prosent, mans 4,3 prosent stemte blankt.

Les også: Troen på kommunesammenslåing nesten halvert

Artikkelen fortsetter under annonsen

1.134 mennesker møtte opp i valglokalene i Vågå, noe som resulterte i en valgdeltakelse på 58,8 prosent. Sel kommune hadde dermed den laveste valgdeltakelsen i folkeavstemningen med 44,6 prosent.

Super-mandag

Mandag er det klart for nye folkeavstemninger i 31 kommuner spredt over seks fylker. I en del av kommunene som det er aktuelt å slå seg sammen med, er det ikke folkeavstemning, men i stedet avholdt innbyggerundersøkelse.

Innbyggerne skal svare på om de sier ja eller nei til sammenslåing. Er svaret ja, har flere kommuner ulike alternativer for hvilke modeller som er aktuelle. Fristen for å fatte vedtak om frivillig sammenslåing er 1. juli.

De fleste kommunestyrer har så langt signalisert at de skal forholde seg til innbyggernes mening etter folkeavstemningen. Likevel er det slik at de enkelte kommunestyrene har det avgjørende ordet, uavhengig av folkeavstemningen, ifølge kommuneloven.