Ny stor-runde med folkeavstemninger

Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Erlend Aas / NTB scanpix. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag og mandag går innbyggere i 38 kommuner til urnene for å svare på om de ønsker sammenslåing med nabokommunen eller ei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag er det kommuner i Oppland som har avstemning. Folk i Lom, Nord-Fron, Ringebu, Sel, Skjåk, Sør-Fron og Vågå skal si sin mening om sammenslåing.

Egentlig skulle det vært ytterligere tre avstemninger i løpet av de neste to dagene, men i Meråker, Selbu og Tydal måtte lokalpolitikerne avlyse i siste liten, skriver Nationen.

Bakgrunnen var at nabokommunen Stjørdal forkastet intensjonsavtalen med Meråker og heller valgte sammenslåing med Frosta. Dermed var det ingenting å stemme over for de tre naboene.

Les også: Troen på kommunesammenslåing nesten halvert

Innspurt i handlegata

Sju kommuner i Gudbrandsdal åpner stemmelokalene søndag. Lørdag drev ordførere Fra Ringebu, Nord-Fron og Sør-Fron en siste, hektisk innspurt i handlegater for å overbevise velgerne om å stemme ja, ifølge Gudbrandsdølen Dagningen.

Ifølge en gallupundersøkelse skal motstanden være størst i Ringebu. Berulf Vaagan i Ringebu Venstre målbærer skepsisen til sammenslåing og mener kommunen godt kan klare seg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er Fron-kommunene som på død og liv vil ha oss med, sier Vaagan til NRK.

Varaordfører i Nord-Fron er ikke enig.

– En storkommune vil lønne seg og gjøre oss til den største kommunen i Gudbrandsdalen, svarer Anne Sletten.

Les også: 155 kommuner vil ha folkeavstemning om kommunesammenslåing

Avventer

I løpet av de neste ukene vil over 100.000 innbyggere i Innlandet kunne avgi sin stemme.

– Kommunene i Hedmark har virkelig gått inn i prosessen. Men det er ikke antydning til at noen faktisk lander på å slå seg sammen, sier assisterende fylkesmann Anne Kathrine Fossum i Hedmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før 1. oktober skal Fylkesmannen gi sin tilråding basert på kommunestyrenes prosesser. Anette Musdalslien hos Fylkesmannen i Oppland presiserer at det skal tas en avgjørelse på selvstendig grunnlag, selv om Fylkesmannen også vil se hen til prosessene i de ulike kommunene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Super-mandag

Mandag er det klart for folkeavstemning i 31 kommuner spredt over seks fylker. I en del av kommunene som det er aktuelt å slå seg sammen med, er det ikke folkeavstemning, men i stedet avholdt innbyggerundersøkelse.

Innbyggerne skal svare på om de sier ja eller nei til sammenslåing. Er svaret ja, har flere kommuner ulike alternativer for hvilke modeller som er aktuelle.

Fristen for å fatte vedtak om frivillig sammenslåing er 1. juli.