NATO og EU prøver seg på ny tilnærming

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU og NATO er enige om å samarbeide tettere. Så var det bare å gjennomføre det i praksis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– NATO og EU er unike partnere, sier NATO-sjef Jens Stoltenberg.

– Vi deler 22 medlemmer. Vi deler nabolag. Vi deler samme kompliserte sikkerhetsutfordringer.

Stoltenberg mener sikkerhetssituasjonen i Europa er på sitt mest krevende siden slutten på den kalde krigen. Og den er ikke rent militær. Målet er derfor at NATO-toppmøtet i juli skal resultere i en felles uttalelse med felles mål.

Ønsket er mer samarbeid og felles spilleregler i møte med hybrid- og cybertrusler, bedre informasjonsdeling og flere felles øvelser.

– Hybridtrusler er både sivile og militære. Det viser det åpenbare behovet for tettere samarbeid mellom EU og NATO, sier Stoltenberg til pressen i Brussel.

– Vi må ta samarbeidet til et høyere nivå.

Les også: NATO vil ha nytt Russland-møte

Komplisert

NATO og EU har snakket om tettere samarbeid i flere år allerede, men det har vist seg innviklet å gjøre fagre ord om til praksis. Selv med 22 felles medlemmer og iver på begge sider har det vært tungt å få ting framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krisen har nok ikke vært alvorlig nok til at man har fått det til. Situasjonen må kanskje være mer på spissen for at det kan skje, kommenterer en NATO-diplomat.

Samtidig har NATO-landet Tyrkias kompliserte historie med EU-landet Kypros stadig gjort tilnærminger vanskelig. Spesielt når man må dele etterretning og informasjon.

Nå kan imidlertid Europas mange utfordringer med både politiske og militære aspekter tvinge fram endring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjelder alt fra et mer uforutsigbart Russland til migrasjonsspørsmål, terror og cyberangrep, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Les også: – NATO vurderer opprustning nær Russlands grenser

Avhengig

– Det er to forskjellige institusjoner med forskjellige mandater. Men skal man lykkes i mange av disse problemstillingene, ikke minst når det gjelder terror, så er man avhengig av et bedre samarbeid, sier Brende til norsk presse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett område der samarbeidet faktisk er blitt tettere den siste tiden, er på sjøen. NATO sendte i februar en flåtestyrke til Egeerhavet for å bistå EU i håndteringen av migrasjonskrisen. Og kommer trolig til å stille med et lignende oppdrag i havområdet utenfor Libya.

– Det har skjedd mer på samarbeidet mellom EU og NATO det siste året enn på mange år, mener Brende.

Les også: NATO: Russland støtter fortsatt Assad-regimet

Utfyller

– De to organisasjonene våre er ulike, men utfyller på en måte hverandre, mener EUs utenrikssjef Federica Mogherini og deltok denne uka på NATOs utenriksministermøte i Brussel.

– Vi jobber veldig godt sammen i Egeerhavet og ser på hvordan NATO kan støtte EUs aktivitet i sentrale deler av Middelhavet også, sier Mogherini.

Stoltenberg viser også til utfyllende roller overfor Russland.

– EU leverte sanksjoner, NATO leverte den største styrkingen av det kollektive forsvaret siden slutten på den kalde krigen, sier Stoltenberg om tiden etter Ukraina-krisen.