Her er fasiten på Erna-Trygve-krangelen på NRK Debatt:

Stadig flere penger til samferdsel pøses ut til utenlandske selskaper

– Nehei! lo statsminister Erna Solberg da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sa at stadig mer av oppdragene i utbygging av samferdsel går til utenlandske selskaper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andelen av offentlige oppdrag til utbygging av vei, jernbane og kystverk som går til norske bedrifter, har gått ned fra 76,0 prosent fra den rødgrønne regjeringens siste år, 2013, til 54,6 prosent i 2015.

Det går fram av tall levert av Samferdselsdepartementet til Stortingets utredningskontor, som ABC Nyheter har fått innsyn i - tall som kan ha stor betydning for sysselsettingen i Norge.

Dermed ser fasiten klar ut på ordvekslingen mellom statsminister Erna Solberg (H) og Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum under NRKs partilederdebatt torsdag kveld.

Der oppsto en diskusjon da Solbergs snakket om alle de norske arbeidsplassene som følge av milliardene regjeringen satser på investeringer i samferdsel.

– Andelen av statens investeringer i samferdselssektoren som går til norske bedrifter, er 94 prosent, hevdet Solberg.

– Nei, den har sunket fra nesten 80 prosent i vårt siste år i regjering, til 56 prosent nå, svarte Slagsvold Vedum, og tok dermed litt hardt i for realitetene nå - som ligger enda lavere målt i kroner.

Les også: NHO vil ha 65 milliarder i året til samferdsel

Mye mer til utlandet

I virkeligheten ble offentlige norske utbetalinger til utenlandske selskaper som bygger ut samferdselsprosjekter i Norge, nesten tredoblet, fra 5,1 til 13,5 milliarder kroner, viser Samferdselsdepartementets tall (se figuren).


NORSKE OPERATØRER: Utviklingen viser at stadig flere statlige milliarder går til utenlandske operatører. Figuren er laget av Senterpartiets stortingsgruppe basert på tall fra Samferdselsdepartementet. Foto: Kilde: Samferdselsdepartementet/Stortingets utredningsseksjon/Senterpartiets stortingsgruppe
NORSKE OPERATØRER: Utviklingen viser at stadig flere statlige milliarder går til utenlandske operatører. Figuren er laget av Senterpartiets stortingsgruppe basert på tall fra Samferdselsdepartementet. Foto: Kilde: Samferdselsdepartementet/Stortingets utredningsseksjon/Senterpartiets stortingsgruppe


På twitter viste Frps stortingsrepresentanter Sivert Bjørnstad og Roy Steffensen til en pressemelding fra samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen fra februar, der han hevder at norske operatører vinner omtrent rubbel og bit av kontraktene.

Samferdselsministerens tall er oppsiktsvekkende høye, men dreier seg ikke om penger. Tallene som oppgis, dreier seg om antall kontrakter, store og små.

Les også: E134 blir ny hovedvei mellom Østlandet og Vestlandet

– Ikke løp fra faktaene

– Tallene som viser at utenlandske aktører tar stadig større del av kaka når det gjelder offentlige anbud, er sendt fra Samferdselsdepartementet selv, påpeker Trygve Slagsvold Vedum overfor ABC Nyheter.

– Statsministeren og andre fra regjeringspartiene burde bruke tiden sin på å gjøre noe med dette i stedet for å prøve å løpe fra faktaene, legger han til.

Sp-lederen mener regjeringen i en tid med økende arbeidsledighet burde bruke de offentlige midlene til å støtte opp om norsk næringsliv.

– I stedet ser vi at de i økende grad sender pengene ut av landet, anklager han.

Slagsvold Vedum oppgir at det offentlig til sammen gjør innkjøp for om lag 450 milliarder kroner i året. Det tilsvarer om lag 15 prosent av brutto nasjonalprodukt, BNP.

– Senterpartiet mener at tiden nå er inne for at stat, kommune og fylkeskommune i større grad utnytter handlingsrommet ved å legge kriterier i anskaffelsene som gjør det lettere for norsk næringsliv å konkurrere om anbudene, krever Trygve Slagsvold Vedum.

Les også: Norsk eksport til EU falt med 24 prosent første kvartal i år

Personvernpolicy