Meny

Staten ber om at Snowdens søksmål avvises

For å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA ønsker Edward Snowden å få fastslått rettslig på forhånd at Norge ikke kan utlevere ham. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringsadvokaten ber Oslo tingrett avvise søksmålet fra Edward Snowden. Den amerikanske varsleren vil ha rettslig fastslått at Norge ikke har adgang til å utlevere ham til USA.

Ytringsfrihetsorganisasjonen Norsk PEN har tildelt ham Ossietzky-prisen for 2016 og vil at han skal komme til Norge under prisutdelingen i november.

For å unngå å bli pågrepet og utlevert til USA ønsker Snowden derfor å få fastslått rettslig på forhånd at Norge ikke kan utlevere ham. Derfor ble det i april tatt ut stevning mot staten ved Justisdepartementet.

Det er dette søksmålet Regjeringsadvokaten ber retten avvise i et tilsvar som NTB har fått tilgang til. Staten begrunner sitt syn med at spørsmål om utlevering ikke hører hjemme i sivile saker, men bør prøves rettslig etter de standarder som settes for straffesaker. Det vil først kunne bli aktuelt dersom det kommer en utleveringsbegjæring mot Snowden, noe staten anfører at ennå ikke har skjedd.

Les også: Edward Snowden går til sak mot den norske staten

Kan bli nektet innreise

Regjeringsadvokaten poengterer for øvrig at det er åpent om Snowden i det hele tatt vil få adgang til å reise inn i Norge.

I denne sammenhengen vises det til at han ikke har amerikansk pass, men også at en innreise kan «tenkes å berøre grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn».

– Det er altså ikke gitt at saksøker vil få tillatelse til innreise, noe som er en grunnleggende forutsetning for at søksmålet skal ha noen som helst betydning, heter det i tilsvaret som er undertegnet advokat Christian Reusch ved Regjeringsadvokaten.

Edward Snowden risikerer livsvarig fengsel i USA for spionasje og lever i eksil i Russland. I fjor høst ble han tildelt den prestisjetunge Bjørnsonprisen, men han kunne ikke være til stede fordi norske myndigheter ikke kunne garantere for hans sikkerhet.

Fritt leide

Ifølge styreleder William Nygaard i Norsk PEN har Snowden sagt ja til å ta turen til Norge – under forutsetning av fritt leide.

Overfor NTB påpekte Nygaard i april at det ikke bør være noe i veien for at Snowden mottar prisen personlig, men at risikoen er Norges utleveringsavtale med USA.

– Det er viktig å få prøvet denne utleveringsavtalen juridisk, sa den tidligere forlagssjefen og viste til at avtalen blant annet slår fast at en person ikke kan utleveres hvis politiske motiver ligger bak.

– Vi ønsker at varslerbegrepet kommer opp til debatt. Det samme gjelder masseovervåkingen, som går på det personlige rettsvernet løs, anførte Nygaard.

Advokatfirmaet Schjødt, Snowdens prosessfullmektig, er gjort kjent med Regjeringsadvokatens tilsvar, men har foreløpig valgt å avvente med å gi kommentarer.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus