– Regjeringen bør saksøke Volkswagen

Volkswagen-biler lastes inn i et lagringstårn i Wolfsburg i Tyskland.
Volkswagen-biler lastes inn i et lagringstårn i Wolfsburg i Tyskland. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Finansminister Siv Jensen (Frp) og regjeringen bør saksøke Volkswagen etter avsløringen av utslippsjuks, mener Heikki Eidsvoll Holmås (SV). Oljefondet har allerede gått til søksmål mot bilprodusenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det et på tide at Siv Jensen og regjeringen vurderer søksmål mot VW og de andre bilprodusentene som bevisst har manipulert forurensingen fra bilene til å fremstå lavere enn den er, sier Holmås til NTB.

Han mener VW har bedrevet grov skatteunndragelse i Norge, gjennom å lure myndighetene til å kreve lavere avgifter, i tillegg til at nybilkjøpere er blitt lurt.

– Til nå har regjeringen vært passiv og latt bedragerne slippe konsekvensene, sier Holmås.

Les også: Bare 1.200 av 147.000 norske VW-biler utbedret

Oljefondet saksøker

Den tyske bilprodusenten står allerede overfor en rekke søksmål fra aksjeeiere som krever erstatning etter det kraftige kursfallet som skandalen har ført til.

Financial Times skrev søndag at også oljefondet har stilt seg bak et av søksmålene.

– Vi har fått råd fra våre advokater om at selskapets opptreden åpner for juridiske krav i henhold til tysk lov. Som investor er det vårt ansvar å trygge fondets eierandel i Volkswagen, sier investeringsdirektør Petter Johnsen i Norges Bank Investment Management til avisen.

I tillegg har en rekke bileiere saksøkt VW.

Les også: VW risikerer å måtte kjøpe tilbake 580.000 biler

Eierandel

Industrikjempen har satt av 16,2 milliarder euro (rundt 150 milliarder kroner) til å dekke mulige bøter, søksmål og kostnader til tilbakekalling av bilene, melder AFP. VW måtte i fjor bokføre sitt første underskudd siden 1993.

Oljefondet har tidligere kritisert eierstrukturen i Volkswagen. Fondet eier 1,64 prosent av selskapets ordinære aksjer, ifølge Bloomberg, en aksjepost som ved utgangen av fjoråret var verdt 750 millioner dollar.

Les også: VW tilbakekaller 800.000 biler

Gigantkrav

I mars leverte nesten 278 institusjonelle investorer en stevning av selskapet med krav om erstatning på 3,25 milliarder euro, som tilsvarer rundt 30 milliarder kroner. Tyske forsikringsselskaper og amerikanske pensjonsfond var blant saksøkerne, melder Reuters.

Oljefondet er ifølge Financial Times skeptisk til VW-ledelsens påstand om at ansatte som handlet uten klarering ovenfra, utarbeidet programvaren som var designet for å lure utslippstester.

– VW-ledelsen burde ha visst om innretningene for å manipulere motorene, sier Johnsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus