Trumps forhold til kvinner skaper debatt

Donald Trump under et valgkamparrangement i Eugene, Oregon, tidligere i måneden. Foto: Jim Urquhart (Reuters / NTB scanpix)
Donald Trump under et valgkamparrangement i Eugene, Oregon, tidligere i måneden. Foto: Jim Urquhart (Reuters / NTB scanpix)

Donald Trump har en blandet historie med kvinner. De som har hatt kontakt med ham forteller om uønskede tilnærmelser, og at han pleier karrieren til kvinnelige ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump har dyrket sitt image som skjørtejeger siden han gikk på en militærskole kun for menn på 60-tallet. Der ble han kalt en «ladies' man», skriver The New York Times , som har intervjuet titalls kvinner med ulike forbindelser til Trump.

Kvinnene forteller om uønskede romantiske tilnærmelser, endeløse kommentarer om kropp, en slu tillit til ambisiøse kvinner og en oppførsel på arbeidsplassen som gjør de ansatte urolige. Hendelser som ikke fremstår som viktige for ham, men som har gitt kvinnene varige inntrykk.

– Verden har misforstått mitt forhold til kvinner, sier Trump, og legger til at han ser seg selv som en som hjelper kvinner frem.

Les også: Trump og Ryan lover å samarbeide

Kvinner i topposisjoner

Trump brukte kvinner for å bygge opp selskapet sitt av én enkelt grunn: De jobbet hardt, ofte hardere enn menn, ifølge ham selv. To av de intervjuede kvinnene sier de er takknemlige for mulighetene de fikk av Trump, men de forteller også at han kom med kommentarer om kroppen eller utseendet deres.

– Du liker godteriet ditt, kommenterte han til en overvektig ansatt.

Trump kjøpte Miss Universe-organisasjonen i 1996. Temple Taggard, en av deltakerne i kåringen året etter, forteller at han kysset henne og flere andre på munnen da han skulle introdusere seg. Trump var også personlig engasjert i kåringene, ved at han selv vurderte kvinnenes kropper under øvingene.

Les også: Trump får støtte fra uventet hold

Kvinnehater

Kritikere har kalt Trump en kvinnehater på grunn av hendelser som da han kalte skuespiller Rosie O'Donnell en feit gris, og at han mente at ansiktet til tidligere presidentkandidat-rival Carly Fiorina gjorde at hun ikke kunne velges.

New York Times skriver at det har vært en åpenbar dynamikk i mange tilfeller. Trump har makt, kjendisstatus, rikdom og forbindelser som kvinnene ikke hadde. Selv etter han har behandlet kvinner dårlig eller vulgært, har de blitt ved hans side.

– Jeg har alltid behandlet kvinner med stor respekt, svarer Trump på avisens oppslag. Men de lite smigrende påstandene tar han ikke til seg.

– Mange ting blir diktet opp opp gjennom årene.

Les også: Sadiq Khan: – Trump har et uvitende syn på islam

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus