Meny

Drakamper bak kulissene i Verdens handelsorganisasjon WTO:

EU stritter mot u-landskrav om beskyttelse av fattige bønder i WTO

WTO-TRUSSEL: Kina er blant landene som vil ha et vern for fattige bønder, som denne kvinnen i Shangri-la i Yunnan-provinsen, mot å bli slått ut av import. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har i motsetning til nabolandene en selvstendig stemme og prøver å bygge bro i konflikt mellom u-land og EU om landbruk.

Skal fattige bønder i u-land få beskyttelse mot å bli slått ut av import på sitt eget hjemmemarked?

Skal u-land kunne opprette offentlige matvarelagre uten at det blir betraktet som landbruksstøtte og dermed bli underlagt restriksjoner i Verdens handelsorganisasjon (WTO)?

EU og andre eksportland sto denne uka mot u-landene i disse spørsmålene i forhandlinger om landbruk i WTO, ifølge en rapport ABC Nyheter har fått.

EU og eksportlandene vil ikke forhandle om retten til å stoppe import ved hjelp av en spesiell krisemekanisme, SSM, før u-landene samtidig vil gi tollettelser på de samme varene.

Les også: Brende støtter ikke FN-krav om mat

Nei, WTO er ikke død

WTO-TOPP: Norges ambassadør Harald Neple leder WTOs høyeste organ frem til ministermøtet i 2017. Foto: WTO

Sverige, Finland, Danmark og andre EU-land forhandler ikke på egen hånd, men er underlagt EUs felles forhandlingsmandat. Men hva så med Norge i dragkampen mellom u-land og EU og øvrige eksportland?

– Vi har prøvd å legge oss mellom og spille en brobyggerrolle både når det gjelder sikkerhetsmekanisme og offentlig matlagring, sier Alf Vederhus, landbruksrådgiver ved Norges delegasjon til WTO, til ABC Nyheter.

Stikk i strid med det mange tror, foregår det fortsatt forhandlinger med tanke på å få til nye avtaler på neste ministermøte i desember 2017. Men nå er tanken om én stor pakke forlatt, og ambisjonen er å få til avtaler på flest mulig enkeltområder.

Les også: Enighet under WTO-konferanse i Nairobi

Norge i førerseter i WTO

Ved siden av landbruk er også restriksjoner på fiskerisubsidier et tema som er oppe.

Norge har nå en hånd på rattet både i WTOs høyeste organ mellom ministermøtene, Hovedrådet, og i forhandlingene om markedsadgang for varer.

I Hovedrådet er Norges ambassadør Harald Neple oppnevnt til leder, og i komiteen som tar opp markedsadgangspørsmål for industrivarer, er Hanna Olsen Bodsberg oppnevnt som leder. Neple ledet sitt første møte i Hovedrådet torsdag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus