Solberg løsnet latteren hos Obama

Statsminister Erna Solberg (H) fikk USAs president Barack Obama til å le og ba om oppmerksomhet mot nordområdene da hun sammen med nordiske kolleger møtte opp til et toppmøte i Det hvite hus fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økt russisk militæraktivitet var et sentralt tema da Erna Solberg og de andre nordiske lederne besøkte Det hvite hus. Det sjeldne toppmøtet var preget mer av enighet og hygge enn harde politiske diskusjoner.

Høyt på Erna Solbergs dagsorden var å få oppmerksomhet hos amerikanerne for Norges spesielle situasjon. Hun brukte anledningen til å minne om Norges posisjon utenfor EU, og tok opp sikkerhetspolitiske spørsmål.

– USA har fått et veldig tydelig blikk på at noen land står utenfor EU, og at Norge har en samarbeidsplattform direkte med USA. Jeg tror det er veldig tydelig at USA ser på Norge som et land som særlig på det sikkerhetspolitiske området, er en tett samarbeidspartner, sa Solberg etter møtet med Obama.

– Det var et godt møte, som understreker de tette båndene mellom våre land. Vi forsterker forpliktelsene våre, sa statsministeren.

Les også: Obama serverer Erna en fiskebåt

Russland

Obama tok opp forholdet til Russland som første punkt da han oppsummerte møtet med Erna Solberg, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Islands statsminister Sigurdur Ingi Jóhannsson og Finlands president Sauli Niinistö i Det hvite hus.

– Vi står sammen i vår bekymring for Russlands økende, aggressive militære nærvær og holdning i den baltisk-nordiske regionen, sa Obama. Han understreket også at landene står sammen i sin fordømmelse av Russlands annektering av Krim.

Obama beskrev møtet som produktivt.

– Det var et nyttig og godt møte. Det eneste problemet vi har er at vi er for enige, sa han lattermildt til pressen i Det hvite hus.

Les også: Solberg ikke overvettes bekymret for Trump

God stemning

Tidligere fredag åpnet Obama toppmøtet med å understreke hvor viktige de nordiske landene er som samarbeidspartnere. Han omtalte de fem landene som gode venner.

– Jeg har invitert dere hit i dag fordi det er lett å ta sine beste venner for gitt. Det akter ikke jeg å gjøre, sa Obama.

Han sa også at USA står sammen med de nordiske landene og at landene deler mange av de samme verdiene.

I sin åpningstale til møtet fikk den norske statsministeren Obama til å le med en vits om amerikanere på ski.

– For noen uker siden hadde vi gleden av å ønske amerikanske gjester velkomne til Norge under vår årlige NATO-øvelse Cold Response. Øvelsen er svært nyttig, men jeg må ærlig innrømme at et av høydepunktene er å se de amerikanske marinesoldatene som lærer seg å stå på ski, sa Solberg fra talerstolen.

Også Obama holdt en lett tone under sitt åpningsinnlegg, og ønsket blant annet velkommen på både norsk, svensk og finsk.

Se Obama ønske velkommen på norsk:

Festmiddag

Senere fredag er de nordiske statslederne sammen med sine ektefeller invitert til en festmiddag i Det hvite hus, hvor det amerikanske presidentparet er vertskap. Solberg skulle dele bord med president Obama og sa hun ville benytte anledningen til å snakke politikk under middagen.

– Vi kan nok snakke om hva vi selv ønsker under middagen. Jeg er opptatt av å snakke om det engasjementet som Norge har for sårbare stater, for det fikk vi ikke snakket så mye om tidligere i dag. Også håper jeg vi kan snakke om at sikkerhetsutfordringene i nord er annerledes, sier hun.

400 gjester deltar på middagen, der superstjernen Demi Lovato står for underholdningen.

Les også: Obama etterlyser et sterkere Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus