Regjeringen taper 250 millioner på krangel om flyavgift

Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen taper 125 millioner kroner i måneden mens den venter på at overvåkingsorganet ESA skal godkjenne flypassasjeravgiften.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den omstridte avgiften skulle ha vært innført 1. april, men ble utsatt til 1. juni. Det betyr 250 millioner kroner mindre i inntekter enn hva regjeringen og støttepartiene la opp til i budsjettforliket i fjor høst, går det fram av revidert nasjonalbudsjett. Avgiften var en vesentlig faktor for at de fire partiene skulle kunne lande en enighet om statsbudsjettet for 2016.

Den såkalte flyseteavgiften innebærer en økt utgift på 88 kroner per passasjer per avgang fra norske flyplasser – med unntak av passasjerer som må ta flere fly med samme selskap på samme reise.

ESA: Muligens ulovlig

EFTAs overvåkingsorgan ESA mener dette fritaket for transfer- og transittflyginger kan innebære ulovlig statsstøtte og ba om at regjeringen venter med å innføre avgiften til dette forholdet er avklart.

– Regjeringen er uenig med ESA, men organet har sagt at det skal behandle dette raskt. Vi har derfor besluttet å utsette innføringen av avgiften med to måneder, sa finansminister Siv Jensen (Frp) under sin pressekonferanse om revidert nasjonalbudsjett onsdag.

Hun legger til grunn at ESA blir ferdig med sin behandling i løpet av de kommende 20 dagene, slik at avgiften kan innføres «i tråd med Stortingets forutsetninger».

Sp: – Uholdbart

Senterpartiet har vært motstander av avgiften hele veien, og lar seg provosere av at Jensen ikke gjorde helomvending når muligheten bød seg under revisjonen av statsbudsjettet.

– Det er uholdbart at Fremskrittspartiet og Høyre fortsatt står fast på avgiften når det er kommet fram at den vil kunne ramme et stort antall arbeidsplasser, har liten eller ingen miljøgevinst og vil ramme distriktene hardt. Stortinget ga i forbindelse med behandling av statsbudsjettet regjeringen en åpning for å vrake avgiften. Frp og Høyre trosser alle advarsler og innfører likevel avgiften, sier Geir Pollestad, stortingsrepresentant for Senterpartiet og leder av næringskomiteen.

Bakgrunn: Siv Jensen la frem revidert nasjonalbudsjett for 2016

Les også: Ap-veteran tror Jensen fusker med flyavgiften

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus