Foran folkeavstemning om britisk EU-utmelding, Brexit:

– England lar gladelig Skottland bryte ut av Storbritannia

NONSENS: – Vi vet alle at skremselspropagandaen om Brexit er nonsens. Men det vil bli harde grenser dersom britene går ut av EU mens skottene løsriver seg for å forbli i EU, sier professor Michael Keating fra Universitetet i Aberdeen.
NONSENS: – Vi vet alle at skremselspropagandaen om Brexit er nonsens. Men det vil bli harde grenser dersom britene går ut av EU mens skottene løsriver seg for å forbli i EU, sier professor Michael Keating fra Universitetet i Aberdeen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Kjent skotsk professor tror ikke engelskmennene vil la seg tvinge av skotter og nordirer til å forbli i EU mot sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

42 dager før folkeavstemningen i Storbritannia og Nord-Irland om ja eller nei til britisk utmelding av EU, populært kalt «Brexit», stiger spenningen.

På et debattmøte i Oslo arrangert av den britiske organisasjonen British Politics Society i Norge og Arena, Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo, dukket et mulig nytt utfall opp.

– Hva om det blir flertall i hele Storbritannia for å forbli i EU, men flertall i

Dette er Storbritannia:

Det vi i Norge gjerne kaller Storbritannia, heter egentlig Det forente kongerike, UK.

UK består av Storbritannia og Nord-Irland.

Storbritannia består av England, Skottland og Wales.

England er desidert størst i UK, med 53 millioner av en samlet befolkning på 64 millioner.

Skottland har 5,2 millioner innbyggere, Wales 3 og Nord-Irland 1,9 millioner.

England for å gå ut? Vil engelske EU-skeptikere finne seg i å forbli bare på grunn av Skottland? fikk panelet spørsmål om.

– England kan komme til å gå ut av EU og gladelig la Skottland og Nord-Irland bryte ut av Storbritannia, var svaret fra den kjente professoren Michael Keating fra Universitetet i Aberdeen, Skottland.

Les også: EU planlegger rask brexit før nye bånd knyttes

– La dem gå

Professor Keating tviler sterkt på at englenderne vil la seg tvinge til å forbli i EU mot sin vilje.

EU-skepsisen er størst i England, mens skotter og nordirer for alt i verden vil beholde EU-medlemskapet.

– Til nå har det vært snakket mye om at Skottland vil bryte ut av Storbritannia dersom det blir flertall for Brexit. Mener du virkelig at England kan komme til å bryte ut av Storbritannia i motsatt tilfelle?

– Vel, England har ikke en uavhengig mulighet som Skottland, for dersom England forlot Storbritannia, ville ikke Storbritannia eksistere. Men England kunne gjøre noe liknende, si at vi ikke lenger motsetter oss skotsk uavhengighet og gladelig vil la Nord-Irland gå sin egen vei, sier Keating til ABC Nyheter.

– Dette er en attraktiv løsning for engelske nasjonalister i partiet UKIP, legger han til.

Les også: Trump støtter «Brexit»

– Dere er dyre

– Men det høres helt fjernt ut at noe sånt skulle skje, ikke sant?

– Vel, du ville blitt overrasket om du visste hvor avslappet folk i England tok utsiktene til skotsk uavhengighet i forbindelse med folkeavstemningen i Skottland for to år siden. De støttet det ikke, men sa, hvis de ønsker å dra, la dem dra, svarer Keating.

– Det de virkelig er imot, er at skottene har innflytelse på England gjennom sine parlamentarikere i det britiske parlamentet, og at de syns Skottland får for mye penger.

Han forteller at det er stort flertall også blant de irske nasjonalistene i Nord-Irland for EU-medlemskap.

– I lenger tid har det vært flertall på meningsmålinger i England for å la Nord-Irland dra sin kos ut av Storbritannia. «Vær så snill og forlat oss, dere er for dyre og vi identifiserer oss ikke med dere», er folkemeningen, forteller Michael Keating.

Les også: Hva skjer om Storbritannia forlater EU?

Skremsler og nonsens

I sitt foredrag hevdet Keating at hele prosessen med folkeavstemning om britisk EU-medlemskap er oppstått for å løse interne konflikter i statsminister David Camerons konservative parti.

– De siste årene har det blitt en besettelse for Det konservative partiet, som er dypt splittet. Grunnen til at vi har folkeavstemning, er rett og slett for å løse et problem innad i De konservative, sa han.

Keating rettet også flengende kritikk mot EU-tilhengernes tunge satsing på skremsler for å få folk til å stemme ja til EU.

– Vil vi bli bedre stilt økonomisk utenfor eller innenfor? Ingen vet, sa han. Finansdepartementet la nylig fram en rapport om økonomien ved utmelding av EU. Den konkluderer med at hver britiske familie i 2030 vil være 4300 pund fattigere.

– Vi vet alle at dette er nonsens. Det er fare for at økonomiske argumenter har utspilt sin rolle. Med mindre du kan knytte den til risiko. Du kan gjøre folk redde for at dersom vi forlater EU, vil noe fryktelig hende, sa Keating.

– Den andre fronten som er åpnet, er sikkerhet. Vi får høre at dersom vi forlater EU, vil terrorister rusle rundt i våre gater. Igjen: Det er nonsens. Dette får ingen til å bli glade i EU! sa professor Michael Keating.

– Det er en farlig strategi for dem som ønsker tilslutning til ideen om EU, sier han.

Mandag kom den skotske politikeren Alex Salmond med samme budskap: Slutt å argumentere med skremsler.

Til ABC Nyheter sier Keating at det er for sent å snu på den flisa.

Les også: Cameron mener Brexit kan true freden i Europa

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy