Regjeringen vil belønne motiverte asylsøkere

Statsråd Sylvi Listhaug legger fram integreringsmeldingen klokken 12 onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Statsråd Sylvi Listhaug legger fram integreringsmeldingen klokken 12 onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) vil i løpet av året opprette egne integreringsmottak for utvalgte, motiverte asylsøkere. De som ikke klarer kravene som stilles, mister plassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er ett av tiltakene som onsdag legges fram i integreringsmeldingen, opplyser innvandrings- og integreringsministeren.

– Integreringsmottak er viktig for å komme raskere i gang med integreringen av asylsøkere med høy sannsynlighet for opphold. Dersom de ikke følger programmet godt nok, er det bedre at plassen blir brukt av noen som er motivert, sier Listhaug, som vil tegne kontrakt med hver enkelt asylsøker.

Hun opplyser at det vil bli opprettet fire-fem mottak med om lag 500 plasser allerede i 2016. Her skal asylsøkerne settes tidligere i gang med norskopplæring og arbeidspraksis enn ved ordinære mottak. På integreringsmottakene vil det stilles krav til at beboerne går gjennom et fulltidsprogram – ellers risikerer de å miste plassen.

Les også: Listhaug foreslår at flyktninger kan lage skolelunsj

Ifølge NRK vil regjeringen bevilge rundt 5 millioner kroner til de nye integreringsmottakene.

Med integreringsmeldingen ønsker Listhaug å stille tøffere krav til innvandrere. Også i introduksjonsordningen, et inntil to år langt løp man går i gang med etter å ha fått opphold i Norge, skal god innsats belønnes.

Personvernpolicy